Start » Schrijfoefeningen

Schrijfoefeningen

'Everyday I Write The Book', zong Elvis Costello ooit. Overdreven maar waar: schrijven is een zeer prettige, en in sommige opzichten belangrijke, bezigheid.

Hieronder vind je alle schrijfoefeningen die op dit momenten beschikbaar zijn. Een klein deel is beschikbaar voor alle bezoekers, maar de meeste oefeningen zijn alleen zichtbaar als je lid bent van Schrijven Online Plus.


Beeldverhalen

Vroeger heetten ze stripverhalen, maar sinds de komst van ‘volwassen’ graphic novels als ‘De avonden’ en ‘Maus’ mag het beeldverhaal volgens velen tot de literatuur gerekend worden. In zes schrijfoefeningen proberen we zelf hoe dit genre werkt.

Maak de zes oefeningen

Buikdichten

Dichten doe je met je hoofd, met je oren en je stem – maar vooral met je buik. Leer je poëtische intuïtie te gebruiken in zes lessen.

Maak de zes oefeningen

Columns schrijven

Columns zijn mini-essays, betoogt Louis Stiller in zijn boek 'Essay schrijven'. Het zijn uitgewerkte ideeën, gevoed door emoties, geschreven met een fijngeslepen pen.

Maak de zes oefeningen

De stem van de schrijver

De stem van de schrijver is een bijna ongrijpbaar fenomeen. Iedereen weet onmiddellijk wat je ermee bedoelt, als je een stukje voorleest uit ‘De avonden’, ‘Oeroeg’ of ‘The Catcher in the Rye’.

Maak de zes oefeningen

Dialogen schrijven

Iedere dag voer je gesprekken en hoor je ze om je heen. Niets zo makkelijk dus dan dialogen te schrijven. Toch blijkt ook dit een vak, met speciale technieken.

Maak de zes oefeningen

Dramatiseren is te leren

Jan Veldman schreef het boek De 36 dramatische situaties in de serie De Schrijfbibliotheek. Hier een workshop in zes oefening over drama, en vooral over het begin van drama. Hoe werkt drama?

Maak de zes oefeningen

Fotoschrijven

Je ziet het steeds vaker: columns, essays of beschouwingen naar aanleiding van fotografie en andere illustraties. Beeld brengt tekst voort en gezamenlijk leveren ze een nieuwe vorm op.

Maak de zes oefeningen

Lees Tekstblad!

Neem een (proef)abonnement
Literair tijdschrift Alice, onderdeel van Schrijven Magazine

Stuur je allerbeste verhaal of gedicht in naar ons eigen literaire tijdschrift.

Meer informatie
Schrijven Magazine SUPERAANBIEDING

Korting én 3 cadeaus!

Word nu abonnee!
Gratis bij Schrijven Magazine: 1 jaar Van Dale Online Taalhandboek Nederlands

Gratis bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Word nu abonnee!