Start » Schrijfgids » Schrijfgids: Schrijfopleidingen

Schrijfgids: Schrijfopleidingen

Centrum voor Communicatie & Journalistiek

Opleidingen in communicatie en journalistiek, masterclasses en incompanytrajecten. CCJ is ruim vijftien jaar de post-hbo-opleider van de Faculteit Communicatie & Journalistiek van de Hogeschool Utrecht. Als onderdeel van het Kenniscentrum van de faculteit is het dé plek waar de uitwisseling van actuele kennis centraal staat.

CKE Schrijversschool

De CKE Schrijversschool in Eindhoven kent een keur aan schrijfcursussen. Daartussen zit ook Professioneel schrijven (vervolg), een cursus om kennis te maken met allerlei journalistieke werkvormen, of Uw eigen column.

Dactylus - academie voor schrijfdocenten

Schrijfdocentenacademie

Dactylus is dé academie voor schrijfdocenten. Dactylus biedt gevarieerde professionalisering voor beginnende en ervaren schrijfdocenten, en voor schrijvers die met groepen werken. Leg een fundament in de Basisopleiding Docent Creatief Schrijven, breid je expertise uit met cursussen en masterclasses.

Dit is een onderdeel van het Schrijfcoaches-katern uit Schrijven Magazine nummer 1 van 2015. Wil je op de hoogte worden gehouden van de mogelijkheden voor dit katern in 2016? Klik dan hier.  

Filmacademie

De Nederlandse Film en Televisie Academie werd opgericht in 1958. Toen was het een tweejarige opleiding die cursussen verzorgde in de vakken scenario, draaiboek en filmhandel. Nu is de Nederlandse Film en Televisie Academie een vierjarige opleiding voor alle sleutelfuncties binnen het filmvak. Een organisatie met ruim 50 vaste medewerkers en circa 200 gastdocenten.

Gerrit Rietveld Academie, studie ‘Beeld en taal’, Amsterdam

De schrijfopleiding van de Gerrit Rietveldacademie is bedoeld voor kunstenaars die goed met tekst én beeld kunnen werken. "Als enige kunstacademie in Nederland heeft de Rietveld een afdeling waarin tekst als een volwaardig medium wordt beschouwd. Op de afdeling Beeld & Taal leren studenten tekenen, schilderen, schrijven, werken met video, fotografie en digitale media. Ze maken boekjes en installaties, bereiden optredens en uitgaven voor en ze publiceren op websites."

HKU Bachelor of Theater in Writing for Performance - Utrecht

De opleiding BTh Writing for Performance van de HKU is de enige voltijd hbo-schrijfopleiding in Nederland.

Hovo Seniorenacademie Groningen

De Senioren Academie Groningen en Drenthe verzorgt het hoger onderwijs voor ouderen (HOVO) in Groningen en in Drenthe. Zij is gelieerd aan de Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen en Hogeschool Drenthe.

Schrijversvakschool Amsterdam

Schrijversvakschool Amsterdam biedt diverse schrijfcursussen en een vierjarige deeltijdopleiding voor aspirant-schrijvers. Het programma in de opleiding omvat vijf genres: proza, poëzie, toneel, scenario en essay. Daarnaast zijn er lessen schrijftraining, waarin uiteenlopende aspecten van de schrijfkunst worden beoefend en onderzocht.

Schrijversvakschool Groningen - de schrijversvakschool voor Noord-Nederland

De schrijversvakschool voor Noord-Nederland biedt cursussen fictie en (literaire) non-fictie voor beginners en gevorderden en een vierjarige deeltijdopleiding fictie voor wie een intensieve training wil in alle facetten van het schrijversvak. U kunt -in overleg met de school- een traject samenstellen om uw talent te onderzoeken en om te leren schrijven op professioneel niveau.

Scriptdesk Ontwikkelcentrale

Ontwikkel binnen 3 maanden je filmplan! Voor filmmakers die binnen afzienbare tijd van een idee tot bijvoorbeeld een scenarioversie willen komen biedt Scriptdesk de Ontwikkelcentrale. Je start in een groep van 6-8 collegamakers, waarin je je plan ontwikkelt tot een synopsis. Daarna volgen afspraken in kleinere groepjes en/of individuele sessies met script-editors over treatment- en scenarioversie.

Na afloop van het traject weet je welk verhaal je wilt vertellen, hoe je dat op de beste manier kunt doen, en heb je een document waarmee je de belangrijke volgende stap kunt zetten om je plan aan bijvoorbeeld een omroep, producent of in een competitie te presenteren.
Daarnaast heb je kennis, contacten en dramaturgische inzichten verworven die je kunnen helpen bij elk volgend project. Het einddoel kan voor deelnemers verschillend zijn, afhankelijk van de tijd die ze hebben. De een zal komen tot een (scenisch) treatment, de ander tot een volledig uitgewerkt scenario.

Voor wie is het?

  • schrijvers die een project in de setting van een ‘writersroom’ willen ontwikkelen
  • regisseurs die een eigen idee uit willen werken
  • storytellers uit andere disciplines (proza, theater) die de vertaalslag naar fictiefilms willen maken
    Omdat input en inspiratie van de groepsleden belangrijke onderdelen zijn van het traject matchen we bij aanmelding (zo veel mogelijk) op ervaring.

ScriptPlus

Scriptplus verzorgt literaire opleidingen en cursussen en biedt individuele begeleiding aan, t.w. manuscriptbeoordeling en coaching.

Ontdek je schrijftalent!

Volg onze online cursus voor beginnende schrijvers!

Vanaf € 90,-!
Moleskine cadeau? Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine!

Gratis Moleskine opschrijfboekje bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Bestel nu!
Geef Schrijven Magazine cadeau! (Beeld: SXC)

Geef Schrijven Magazine cadeau!
(en krijg zelf ook een presentje) 

Bestel nu!
Like Schrijven Online op Facebook!

Like Schrijven Online op Facebook!

Vind ik leuk!