Start » Schrijftips » 5 tips voor het schrijven van een non-fictie verhaal

5 tips voor het schrijven van een non-fictie verhaal

21 April 2015

5 tips voor het schrijven van een non-fictie verhaalSinds kort kun je een non-fictie manuscript via Schrijven Online door mij laten beoordelen. Non-fictie is compleet andere koek dan bijvoorbeeld een roman. Zo kun je je in een roman meer vrijheid veroorloven. Vrijheid ten aanzien van de feiten bijvoorbeeld of ten aanzien van perspectief. Een lezer zal niet gek opkijken als hoofdstuk drie ineens wordt geschreven vanuit een ander perspectief; in een non-fictie boek is dit natuurlijk uit den boze.

Bij non-fictie zijn feiten doorgaans de basis. Anders dan een roman gaat het juist om de boodschap en die is eigenlijk het liefst ook zo origineel mogelijk. Hieronder volgen kort een paar belangrijke regels voor als je bezig bent met een non-fictie manuscript.

Wees gestructureerd

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden maar bij non-fictie geldt: structuur, structuur en nog eens structuur! Begin daarom je idee uit te werken door middel van een (voorlopige) inhoudsopgave. Schrijf hier alles wat je wilt bespreken op in steekwoorden of -zinnen en probeer dit te ordenen. Bedenk dat als het voor jou niet inzichtelijk is, het dat waarschijnlijk ook niet is voor de lezer. Dus besteed hier voldoende aandacht aan! Wees streng voor jezelf, maar ook weer niet te streng. In het begin mag immers nog alles, pas later ga je schrappen. 

Gebruik niet teveel bronnen

Grote valkuil bij het schrijven van een non-fictie boek is om alle informatie over het onderwerp en aanverwante onderwerpen te verwerken in je boek. Dat lukt niet en dient bovendien geen doel behalve opschepperij en verwarring bij de lezer. Doseer daarom je bronnen en kies er een aantal die daadwerkelijk iets toe te voegen hebben of jouw verhaal ondersteunen. Gebruik deze bronnen als richtingaanwijzers in de tekst. Je noemt ze kort, een bron leidt bijvoorbeeld naar een bepaalde theorie over hetzelfde onderwerp, maar wijdt vervolgens niet teveel uit over deze theorie. 

Maak gebruik van functionele herhaling

Herhaling zorgt ervoor dat de lezer beter opneemt wat er staat, maar zorg dat je niet steeds dezelfde woorden gebruikt. Zeg wat er toe doet nog een keer, maar op een andere manier. Herhaal in ieder geval kort wat je hebt besproken aan het begin of eind van ieder hoofdstuk. Op die manier leg je op een natuurlijke manier de verbinding met het voorgaande.

Wees consequent

In een non-fictie boek is de stijl bijvoorbeeld prettig zakelijk. Kies ervoor de lezer aan te spreken of juist niet, maar zorg er boven alles voor dat je dit consequent handhaaft. Kies je ervoor een bepaalde oefening op te nemen in je boek of voorbeelden? Zorg er dan voor dat de voorbeelden logisch zijn en de oefeningen aanvullend.

Wees niet te persoonlijk

Een non-fictie boek gaat niet over jou. Als je iets hebt ontdekt, gaat het over de ontdekking. Als je iets hebt geleerd, gaat het over het geleerde. In ieder geval draait jouw boek niet om de reis die jij misschien hebt afgelegd, maar om wat je aan het einde van de reis hebt gevonden. Dit is de boodschap van je boek die het persoonlijke overstijgt. Hier kunnen andere mensen iets van leren. Zorg er dus voor dat je boek geen dagboek is, maar een informatief boek waarin men iets origineels kan vinden.

Door Donata van der Rassel

Donata van der Rassel (1977) studeerde Literatuurwetenschap en Cultuuranalyse en begon met redactioneel werk bij literaire uitgeverijen tijdens haar studie. Daarnaast recenseerde ze literatuur voor onder meer de Groene Amsterdammer. Als acquirerend redacteur/uitgever voor Altamira bij de Gottmer Uitgeversgroep heeft ze jarenlang talloze Nederlandse en buitenlandse auteurs begeleid bij het schrijven en op de markt brengen van hun non-fictie boek. Begin 2015 startte ze haar bedrijf Aurora Concepts, waar je terecht kunt voor auteursbegeleiding -promotie, workshops schrijven, literaire vertegenwoordiging en trendwatching. 

« terug naar het overzicht van schrijftips

Gerelateerd nieuws:

- Tips om je personages te introduceren
- 7 tips voor deelnemers aan Popster!
- Thrillerschrijvers geven tips voor het doen van research
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


A A N B I E D I N G Schrijven Magazine

1 jaar voor slechts € 26,50 én 3 cadeaus!

Profiteer nu!
Schrijfles van Geertje Couwenbergh? Kom naar de Schrijven Magazine Schrijfdag 20

Kom naar de Schrijven Magazine Schrijfdag 2017!

Bestel nu je tickets
Schrijven Magazine: geen nummer meer missen?

Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine! Profiteer van onze superaanbieding!

Profiteer nu!
Schrijven Magazine SUPERAANBIEDING

Korting én 3 cadeaus!

Word nu abonnee!