Vier tips om beter te schrijven van Steven Pinker

Vier tips om beter te schrijven van Steven Pinker Wie als schrijver rekening houdt met de manieren waarop onze hersenen werken, heeft een sleutel tot succes in handen. Maar hoe werken onze hersenen en waar moeten we rekening mee houden? De blog Barking Up The Wrong Tree vroeg het aan Steven Pinker, een toppsycholoog aan de Universiteit van Harvard.

Tip 1: Schrijf visueel en informeel

Een derde deel van ons brein is gericht op visualisaties. Schrijf daarom visueel en concreet, dan gaat je lezer jouw tekst voor zich zien. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat lezers een tekst veel beter onthouden als er concrete taal gebruikt wordt. Daardoor zijn ze beter in staat om een beeld te vormen.

Gebruik dus ook geen extra formele of moeilijke woorden. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen moeilijke woorden gebruiken om slimmer of beter over te komen. Maar met die moeilijke woorden bereik je de lezer niet. Ons brein neemt makkelijke dingen eerder voor 'waar' aan, dan allerlei moeilijke dingen. Volgens Steven Pinker moet de lezer als een gelijke benaderd worden. De schrijvers moeten de lezer zien als een vriend, een gelijkwaardige die je de weg wijst in een onbekend stukje van de wereld.

Tip 2: Pas op voor de 'kennisvloek'

Snapt niemand iets van je schrijfsels? Dat is niet jouw schuld, je hersenen zijn namelijk helemaal niet gemaakt om informatie helder te presenteren. Het is voor onze hersenen onmogelijk om voor te stellen dat een ander niet weet wat jij weet. De oplossing? Leg je werk eens voor aan iemand anders en vraag diegene of je werk een beetje te begrijpen is.

Tip 3: Don't bury the lead!

Een slagzin uit de journalistieke opleidingen. Vertel je lezer waar je tekst over gaat en doe dat het liefst zo snel mogelijk. Wees niet bang dat je daarbij de spanning uit je verhaal haalt. Als het onderwerp van een verhaal niet duidelijk is, haakt een lezer snel af. Natuurlijk is heel interessant om een verhaal langzaam op te bouwen met verschillende puzzelstukjes die op het einde allemaal in elkaar passen. Maar als je dat niet heel goed doet, gaat het helemaal mis.

Tip 4: Herzie je werk

Bijna niemand schiet in een keer raak en dat geldt ook voor het schrijven van teksten. Je tekst is niet meteen de eerste keer perfect. De manier waarop jij je informatie met je lezers deelt, is vaak niet de manier waarop jouw publiek informatie tot zich neemt. Dat betekent dat je je tekst moet redigeren en afstemmen op je publiek. Neem de tijd om je teksten te herzien en herzie ze meer dan eens.

Wil je het gehele artikel lezen? Lees het hier.

Techniek