Start » Activiteit » Levensverhalen schrijven

Levensverhalen schrijven

Soort: cursus
Wie: Scriptplus

Een levensverhaal schrijven is voor veel mensen iets persoonlijks. Je verzamelt mijlpalen, hoogte- en dieptepunten, kortom: het verhaal dat verklaart dat je bent zoals je nu bent, en doet wat je nu doet. Het zou wel eens tot verrassende ontdekkingen kunnen leiden. Hoe pak je het schrijven van een levensverhaal aan? Dat leer je in de cursus Levensverhalen schrijven.

Iedereen heeft een levensverhaal
Vraag iemand wie hij is en waar hij vandaan komt, en hij vertelt je het verhaal van zijn leven. Zonder levensverhaal zouden we niemand zijn. Dat wil niet zeggen dat zo’n verhaal voor altijd vastligt: levensverhalen groeien met ons mee. Ze veranderen zodra we ze opnieuw vertellen, omdat we (alleen al door het vertellen) zélf veranderen. Wie, tijdens de cursus Levensverhalen, bij zichzelf op zoek gaat naar verhalen over gebeurtenissen en ervaringen in het verleden komt dan ook vaak tot nieuwe inzichten.

Levensverhaal schrijven op elk moment
Je levensverhaal schrijven kan in elke levensfase. Voor de een is het een moment om de balans op te maken. De ander heeft iets meegemaakt waardoor verleden, heden en toekomst niet langer logischerwijze met elkaar zijn verbonden en zoekt wegen om zijn verhaal een nieuw ‘plot’ te geven. Een derde doet het puur vanuit het plezier in woorden en taal. In alle gevallen is het schrijven van levensverhalen een manier om betekenis te geven aan ervaringen.

Wat leer je in de cursus Levensverhalen schrijven?
In de cursus Levensverhalen schrijven staan creativiteit en plezier in schrijven voorop. Je leert methoden om je bij jezelf op zoek te gaan naar herinneringen waarvan je niet eens wist dat je ze had opgeslagen. Vervolgens krijg je technieken aangereikt waarmee je die stroom aan herinneringen aaneen smeedt tot een klein (of groot) verhaal. Door de uitwisseling met andere cursisten kom je niet zelden op nieuwe ideeën en krijgt je verhaal soms zelfs een andere invalshoek.

Onze werkwijze
De cursus Levensverhalen schrijven bestaat uit acht bijeenkomsten. Elke avond heeft een thema, zoals: ‘Het huis waar ik geboren ben’, ‘Familieportret’ of ‘Brief aan mijn moeder’. We lezen korte fragmenten uit de literatuur en je krijgt verschillende, concrete schrijfopdrachten die we ter plekke aan elkaar voorlezen en met elkaar bespreken. In de twee weken tussen de bijeenkomsten werk je de opdrachten verder uit.

Provincie: Noord-Holland
Waar: Amsterdam
Wanneer: van februari tot mei 2018
Hoeveel: 545
Meer informatie: https://www.scriptplus.nl/literair-schrijven/cursus-levensverhalen-schri...

Schrijven

 Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Word vóór maandag 22 januari 16.00 u...

Speciale aanbieding
Schrijftips

 Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Word vóór maandag 22 januari 16.00 u...

Speciale aanbieding
Show don't tell

 Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Word vóór maandag 22 januari 16.00 u...

Speciale aanbieding
Tommy Wieringa

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Word vóór maandag 22 januari 16.00 u....

Leuke aanbieding