Start » Blog » Je OSM-score is berekend en nu?

Je OSM-score is berekend en nu?

Door Derk Izaks
 op 23-10-2017
 - reacties: 4

Je OSM-score is berekend en nu? De formule O (onderwerp) x S (schrijfkwaliteit) x M (marketing) waarmee het succes van een boek kan worden voorspeld, is ingeslagen als een bom. Terwijl het aantal reacties op blogs meestal ligt tussen nul en twee, ontving ik er maar liefst 186!

Veelal ging het om verzoeken een OSM-score te berekenen. Voor de eerste 10 heb ik dat gratis gedaan, daarna heb ik honderd euro per stuk gerekend. Dat is hetzelfde als  'Schrijversportaal' declareert maar die doen alleen de S, terwijl de OSM- formule een breder inzicht oplevert. Omdat ik er fluitend vier in en uur doe, kom ik zo ook in de buurt van mijn oude tarief als consultant. Zelfs mijn schrijfcoach Bram H. vroeg om een OSM-score voor het boek waaraan hij werkt, ik verreken dat wel met zijn eerstvolgende declaratie.

Berekenen van de OSM-score

De  variabele O. Het boek van Bram heeft als werktitel Nou breekt m'n klomp en speelt zich af in de wereld der klompenmakers. De titel is wel grappig, het had erger gekund, bijvoorbeeld Dagboek van een klompenmaker of Het geheim van de klompenmaker had OSM-minpunten opgeleverd. De variabele O beschouwt ook de relevantie van het onderwerp. Heeft de schrijver uitgezocht hoeveel klompenmakers er zijn? Toegegeven, ze zijn vooral gevestigd in de 'bible belt' met veel kinderen per gezin, maar toch: niet meer dan vier punten voor de O.

De S. Het schrijftalent van Bram krijgt een hoge score: een negen! Hij heeft al enkele boeken gepubliceerd, heeft ervaring als journalist en is niet voor niets door mij geselecteerd als coach. De M van marketing. Bram is vrij bekend... in Drenthe en omgeving. Maar Drenthe is niet het Gooi, een hunebed is geen matras en galopperend over de Dwingelose hei zal hij geen TV-presentator tegenkomen. Wel heeft Bram goede relaties met de media in het  noorden des lands: een zeven.

Het resultaat van de OSM-score

De OSM-score komt daarmee op 4x9x7 is 252 punten. Dat duidt op een verkoop van zeker 2000 boeken. Dat is lang niet slecht, al zullen neveninkomsten nodig blijven. Voor de variabele M zou het beter zijn als hij zijn woonboerderij aan het Turfstekersdiep verruilt voor een pandje aan een Amsterdamse gracht.

Helaas was er ook Violina. Ze schrijft me: ‘Ik heb eerst erg gehuild toen ik mijn OSM-score had uitgerekend: twintig punten! Maar ik begrijp het wel, mijn O is kut, mijn S nog zwak en mijn M? Geen hond kent me.'

Schrijvend en denkend over Violina begon ik van haar te houden. Ze droomde van een boek over haar tijd in een opvanghuis, ze was toen zestien. De Mavo heeft ze niet afgemaakt, ze volgt nu een opleiding tot schrijver waarvoor ze een lening heeft afgesloten. 'Word de schrijver die je wilt zijn! Volg onze opleiding, gratis proefles! Met behulp van onze leergang leer je bij jezelf te komen en je eigen kern te leren kennen.'

Mag ik even het kotsbakje?

Ik moest denken aan mevrouw Lauwereyssen. In Elsschot's boek Lijmen/Het Been is zij de vrouw aan wie handige verkopers voor een vermogen aan tijdschriften slijten waaraan zij niets heeft. Banken hebben nu een zorgplicht, sollicitanten worden beschermd door gedragsregels. Wie beschermt de Violina's?

Derk Izaks is een ambitieuze 60+ er, opende na een succesvolle zakenloopbaan een hotel en zeilschool in Bali. Hij zag de vervuiling door plastic en schreef een boek over een "plasticwater"- multinational, dat nu bij een uitgever ligt. 'Geen hogere literatuur maar meeslepend verteld, soms licht absurdistisch, vaak zeer smakelijk en in de zijlijn ook nog leerzaam.' (vond zijn schrijfmeester).

« terug naar het blogoverzicht


Reacties

janpmeijers
Laatst aanwezig: 7 uren 10 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 5238

Derk Izaks,
Terzijde, je schrijft: 'In Elsschot's boek Lijmen en het Been'.

Het gaat hier om twee boeken van Elschot. 1. Lijmen, uit 1924; en 2. Het been, uit 1938. Vanaf 1943 verschenen de boeken gezamenlijk onder deze titel: Lijmen/Het been.

Derk1944
Laatst aanwezig: 15 uren 18 min geleden
Sinds: 30 Jun 2017
Berichten: 5

Beste Jan,
Ik dacht ,' ha, iemand die op een blog reageert' maar het was terzijde.
Derk

Schrijfcoach Od...
Laatst aanwezig: 1 dag 9 uren geleden
Sinds: 24 Aug 2006
Berichten: 3758

Interessant.

Nog een kanttekening. Een beetje schrijfopleiding zoals de Schrijversvakschool vraagt om teksten ter toelating tot de opleiding. Bovendien heb ik Violina's gezien die van beginnersniveau door hard te werken beter gingen schrijven en zelfs publiceren.

Jouw opmerkingen lijken me meer van toepassing op non-fictie, hoewel onderwerp bij fictie een rol kan spelen en zeker doet bij verkoopbaarheid, weegt de S zwaarder dan de M of O. Bij non-fictie is vlot schrijven voldoende, dacht ik.

onlylove22
Laatst aanwezig: 2 weken 3 dagen geleden
Sinds: 16 Okt 2012
Berichten: 2

Beste Derk, over uw ervaring met Violina het volgende.
Mijn hobby is politiek en ik kan me buitengewoon opvreten over kinderen en jongeren die te weinig zorg krijgen. Daar moest ik iets mee, dus ik ging me allereerst heel goed informeren. Waar ik heel veel aan had waren blogs van mensen met ervaring op het gebied van jeugdhulp. Mensen uiten zich vaak indringender als ze schrijven dan wanneer je met ze praat.
De nood in de jeugdhulp is vandaag de dag enorm groot en er is een groep mensen met ervaring (waaronder hulpverleners) die daarvoor aandacht vraagt bij politiek en media. Misschien zou Violina zich daarbij kunnen aansluiten.
Wilt u bloggen over zwaar weer dat u ondervonden heeft in het leven, let dan wel op het volgende:
- Wees uiterst voorzichtig bij het aangaan van contacten via internet, want mensen kunnen zich voordoen als iemand die ze niet zijn.
- Denk te voor heel goed na of u met achternaam op internet of in de media wilt. Ik denk dat Violina veel meer opleiding had genoten als ze maar de kans had gekregen in deze samenleving. Het kan zo maar zijn dat Violina over pakweg tien jaar wethouder is (om maar een dwarsstraat te noemen). Dan moet je je te voor goed realiseren wat je over jezelf openbaar wilt maken.
Bij schrijven gaat het er wat mij betreft niet om om er geld mee te verdienen, dat doe ik wel met mijn baan. Het gaat mij om mijn idealen (vandaar mijn nickname).

Moleskine cadeau? Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine!

Gratis Moleskine opschrijfboekje bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Bestel nu!
Ontdek je schrijftalent!

Volg onze online cursus voor beginnende schrijvers!

Vanaf € 90,-!
Verkoopt jouw boekhandel Schrijven Magazine?

Benieuwd of jouw boekhandel of kiosk Schrijven Magazine verkoopt? Zoek het op in de storelocator...

Zoek een verkooppunt
Alice, het literaire tijdschrift van Schrijven Magazine

Voortaan in iedere editie van Schrijven Magazine!

Lees meer