Afbeelding

Beeld Pexels

Schrijvend rijk worden

Schrijvend rijk worden‘Dus jij wordt schrijfster als je later groot bent?’ En de volgende vraag die er standaard achteraan komt is: ‘Kun je daar wat mee verdienen dan?’ Tja, dat is een goede vraag. Waarschijnlijk verdient een ‘echte’ baan beter. Maar als zelfstandig ondernemer is geld verdienen niet je eerste prioriteit. Toch wordt er gezegd dat er fiscaal winst te behalen valt als zelfstandig ondernemer. Maar hoe werkt het nou precies en kan je er als (zelfstandige) schrijver ook van profiteren?

De belastingdienst: leuker kunnen we het niet maken

En dat wordt het ook echt niet. Staar je daarom niet blind op een woord als ‘belastingvoordeel’. Dat betekend niets meer dan dat je iets minder belasting hoeft te betalen over de kosten die je reeds gemaakt hebt. Bovendien ken je het verhaal van het vestzak en de broekzak? Daar werkt de blauwe brigade ook graag mee. Het voordeel uit het vestzak, wordt weer terug verdient in de broekzak. Het grootste voordeel haal je dus, heel ouderwets, uit het niet maken van onnodige kosten.

Het voordeel van zelfstandig zijn

Als zelfstandig ondernemer heb je recht op de zogenaamde zelfstandigenaftrek. Dat houdt in dat je een vastgesteld bedrag ( in 2017 € 7.280,-)  mag aftrekken van de gemaakte winst. Is de winst lager, dan is het bedrag wat je af mag trekken uiteraard ook lager. Het restant mag je het komende jaar verrekenen.  

Het kan ook zijn dat je recht hebt op een startersaftrek. In dat geval mag je het hele bedrag verrekenen, ook als de winst minder is waardoor er dus een negatieve winst kan ontstaan.

Kers op de taart

Daarnaast heb je ook nog de MKB-winstvrijstelling. Dat is een percentage van de behaalde winst uit een onderneming. In 2017 is de mkb-winstvrijstelling 14% van de winst die overblijft na aftrek van de zelfstandigenaftrek en nog de eventuele startersaftrek. Let wel op, het mes snijdt aan twee kanten. Bij een negatieve winst wordt deze hierdoor minder. Klinkt leuk, maar is belastingtechnisch minder voordelig.

Zelfstandig op eigen benen

Om voor de belastingdienst in aanmerking te komen als zelfstandig ondernemer moet je aan een aantal voorwaarde voldoen.

  • Je eerste prioriteit is winst maken. Daarvoor moet je in ieder geval een omzet hebben. (Omzet is het totaalbedrag van de verkopen/diensten en (bruto)winst is na aftrek van alle kosten).
  • Je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
  • Je hebt meerdere opdrachtgevers, afnemers of klanten.
  • Je besteedt aanzienlijke tijd aan je onderneming. De grens voor de inkomstenbelasting is 1.225 uur per jaar (geen nevenwerkzaamheden en reëel verspreid over je opdrachtgevers).
  • Als inhaker hierboven, moet minstens 50% van je inkomen uit je onderneming voortvloeien.
  • Je maakt reclame voor je onderneming en treedt ook op andere pr wijze naar buiten (website, twitter etc.)
  • Je wordt niet doorbetaald bij ziekte en vakantie.
  • Je doet investeringen voor de onderneming.
  • Je loopt bedrijfsrisico. Geen of slecht werk is ook geen inkomen. Inzet vereist dus.
  • Je bent aansprakelijk voor (eventuele) schulden van de onderneming.
  • Je stuurt facturen voor de verrichtte werkzaamheden.
  • Werkzaamheden verlopen niet via een uitzendbureau of bemiddelingsbureau.
  • Soms heb je personeel in dienst.

Niet blauw maar grijs

Het zelfstandig ondernemerschap bevindt zich in een grijs gebied. Soms voldoe je maar aan een aantal kenmerken en dat maakt je dan helaas geen zelfstandig ondernemer. De inspanningen voor je onderneming moeten aanzienlijk zijn, het is in principe gewoon een baan. Je moet een gedegen administratie voeren (of laten voeren), meerdere opdrachtgevers hebben, geld ermee verdienen en risico lopen. 

Zelfstandig of niet?

Twijfel je of je wel of niet zelfstandig genoeg bent doe dan de check bij de belastingdienst.

Tot voor kort was Annette Rijsdam een ondernemer, nu is zij leerling aan de schrijversacademie. Haar blog 'sop en de kool' is een zoektocht naar 'een goede tekst' (als dat überhaupt bestaat). 

Uitgeven

Comments

Lid sinds

6 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hallo Annette, Fijn dat je dit even op rij zet. Het is zeker goed om te beseffen wat er belastingtechnisch allemaal bij komt kijken om optimaal te profiteren van je ondernemerschap. Ter aanvulling: Bij het schrijven, publiceren en verkopen van 'eigen gedachtegoed' en journalistiek werk ben je als ondernemer niet BTW-plichtig, wél voor copywriting en al het andere in opdracht. Freelance werken is wat anders dan ondernemer zijn. Alle genoemde voordelen heb je dan niet. En ja, een goede tekst bestaat :lol: Ter info: Ik heb nooit in loondienst gewerkt, maar ben al 35 jaar journalist en communicatie- en IT-medewerker, eerst als freelancer en later als ZZP'er met een eigen bedrijf en alle vereisten die jij hierboven noemt. Frans van der Eem is mijn pseudoniem voor het schrijven van fictie.

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hallo Frans, bedankt voor je aanvulling. Zodra je als ondernemer omzet maakt, ben je BTW plichtig. Ook als tekstschrijver. Uiteraard is daar wel een grens. Als je bijna niets omzet, dan zal dat BTW verhaal ook wel meevallen. Bovendien is dat ook afhankelijk van een aantal andere criteria. Vrijstelling van BTW heb je als tekstschrijver bij (zoals jij ook zegt) - schrijven eigen gedachtegoed in gedrukte of digitale media - vertalen van boeken - samenstellen woordenboeken - signeren eigen werk - optredens voor radio/tv met voordragen eigen werk. Wel belast zijn: - schrijven reclameteksten/ zakelijke teksten; copywriting, e.d. - in opdracht geschreven informatieve teksten - optreden zonder aandacht eigen werk - uitgeven publicaties -tekenen van cartoons. Freelance is inderdaad wat anders dat ondernemer zijn. Freelance is een term die voor de wet eigenlijk niet bestaat en valt vaak onder een 'overeenkomst van opdracht'. Er komt nog een volgend artikel waar daar dieper op in wordt gegaan. Dit ivm loonheffing e.d. Je bent dan inderdaad niet in loondienst, maar er moeten wel degelijk centjes afgedragen worden. Ter info: Misschien ook wel leuk. Ik had een bedrijf met drie man personeel, deed de loonadministratie, heb een certificaat arbeidsrecht en heb dit artikel ism een administratie kantoor gemaakt :).

Lid sinds

6 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Goed zo, Annette! Ik heb mijn boekhouding altijd uitbesteed (net als mijn vrouw, zelfstandig milieuadviseur) en nooit personeel gehad. Over mijn omzetten door de jaren heen (30.000 - 60.000) was ik meestal BTW-plichtig, maar nooit over mijn journalistieke werk. Ook heb ik 4 jaar (1987-1991) als freelancer gewerkt voor een organisatieadviesbureau en achteraf snap ik nog steeds niet dat ook dat BTW-loos was. Maar goed, er kwam geen naheffing :) Frans

Lid sinds

6 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Even los van de inhoud.... 'Dat betekend' kan natuurlijk niet op een site die zich op schrijven richt, hè. ;-0