Start » Forum » Het uitgeefproces » Eigen beheer en pod » Rechten luisterboek

Rechten luisterboek

5 reacties [Laatste bericht]
sari00
Laatst aanwezig: 5 weken 2 dagen geleden
Sinds: 25 Apr 2014
Berichten: 7

Rechten luisterboek

Vanmiddag ontdekte ik dat mijn roman Snaren wordt aangeboden als luisterboek op de site van Passend Lezen. De roman is in 2010 uitgegeven bij Free Musketeers maar daar heb ik geen contract meer. De rechten van het boek liggen nu geheel bij mij, dacht ik.
Maar ik heb nooit iets geweten of gehoord over een luisterboek. Heb ik recht op royalties?
Ik weet niet zeker of dit het goede topic is voor deze vraag en kon ook niet vinden of het elders al eens is behandeld.

Reacties

Iris Bee
Laatst aanwezig: 3 dagen 6 uren geleden
Sinds: 4 Apr 2007
Berichten: 400

Passend lezen is voor een speciale doelgroep. Het is niet commercieel en niemand verdient eraan. Voor zover ik weet kan een blinde of slechtziende een aanvraag doen om een boek voor te laten lezen, en wordt dit vervolgens gedaan (door een vrijwilliger). De schrijver krijgt hier geen melding van en ook geen geld of wat dan ook, er zijn ook geen inkomsten.

www.irisboter.nl www.boterletters.net (schrijflog)
'Schrijven is: problemen oplossen die je niet gehad zou hebben wanneer je niet zou schrijven'

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 3 uren 43 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5731

Passend Lezen hoort bij Dedicon. Je kan bij hen opheldering vragen.

Zie voor contact: https://www.dedicon.nl/contact

Wat doet uitgeverij M.BOOX voor jou? Klare taal in 12 vragen en antwoorden!

Herrie Mulles
Laatst aanwezig: 45 min 13 sec geleden
Sinds: 23 Jul 2017
Berichten: 35

"De roman is in 2010 uitgegeven bij Free Musketeers maar daar heb ik geen contract meer. De rechten van het boek liggen nu geheel bij mij, dacht ik."

Ik ken de details niet van jouw specifieke situatie. Maar ik zal je iets vertellen over het auteursrecht in Nederland, misschien heb je er iets aan voor in de toekomst.

De partij die een werk - en met werk bedoel ik hier de juridische term 'werk' zoals die in de Auteurswet staat beschreven - als eerste openbaar maakt wordt geacht de auteur ervan te zijn - het doet er in veel gevallen niet toe of de naam van een maker erbij staat. Hierdoor is de maker niet automatisch auteursrechthebbende. Dit heet fictief makerschap en is een Nederlands verschijnsel. In andere landen bega je een inbreuk bij een eerste openbaarmaking zonder expliciete toestemming van de daadwerkelijk maker, in Nederland wordt de inbreukmaker beloond met fictief makerschap (zie art. 8 Auteurswet).

Ook al schrijf jij dus een mooi werkstuk. Geef je dat aan iemand anders en die ander brengt het onder zijn eigen naam (of merk) in omloop, dan moet jij maar bewijzen dat jij de auteur bent - en geloof me, dat is niet zo makkelijk.

Ik zou maar eens heel zorgvuldig gaan lezen wat de voorwaarden zijn of waren bij Free Musketeers op het moment dat jij daar het boek hebt laten publiceren.Specifiek wil je weten welke rechten zij verwerven zodra jij van hun website (of diensten) gebruikmaakt? Ik ken die uitgever trouwens niet.

Je moet je realiseren dat, als je er met nette correspondentie niet uitkomt, je enkel naar de rechter kunt gaan. En er is geen rechtsbijstandverzekering die geschillen uit hoofde van het auteursrecht dekken. Je kunt ook niet aankloppen bij de Raad voor de Rechtspraak om een tegemoetkoming in de kosten. En advocaten die er verstand van hebben zijn heel duur.

In jouw geval is de zaak al complex omdat een audioboek een geheel nieuw werk is, met eigen maker(s) en auteurs. Ik hoop echt dat de zaak eenvoudig op te lossen is, met wat vriendelijke correspondentie.

Want anders, tja, wens ik je veel sterkte.

Opgesomd, nooit zomaar je eigen werk openbaar (laten) maken - en hiermee bedoel ik dus: zelf je werk via een dienst/website van een derde (laten) publiceren. Vergewis je altijd van de voorwaarden.

EDIT: op de website van Free Musketeers staan totaal geen voorwaarden, misschien als je door hun een ebook wil laten publiceren , of wat ze ook allemaal doen, dat je die wel krijgt - dat weet ik niet.

Op de Passend Lezen site staat bij jouw boek dat het een fragment van 12: zoveel betreft. Ik word er niet wijs uit of het 12 uur of 12 minuten zijn - als dit laatste het geval is kan het dan gaan om jouw eigen voorleesfragment? Tenminste ik zie een voorleesfragment op internet staan van je verhaal.

Daarnaast zie ik je boek ook op Bol.com te koop staan met Free Musketeers als uitgever. Maar je schreef dat geen contract meer hebt met hen. Nou ja, ik heb in elk geval te weinig details om er chocolade van te maken. Het is interessante kwestie, dat wel.

Tja
Laatst aanwezig: 12 uren 14 min geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14319

FM probeert overal geld uit te halen. Ik had ook een contract bij hen. Dat heb ik opgezegd omdat ik constant rekeningen kreeg van amazon. Daar hadden ze mijn boek - zonder overleg - heen gestuurd. Ik kan me niet voorstellen dat FM zomaar een audioboek mag uitgeven zonder toestemming van de auteur. Stuur ze een mailtje. O, ze heten nu Lectuarium, volgens mij. Mooi woord maar of het daar beter van wordt?

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 3 uren 43 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5731

Kan zijn dat er iets over in je contract staat, Tja.

Wat doet uitgeverij M.BOOX voor jou? Klare taal in 12 vragen en antwoorden!

Gratis bij Schrijven Magazine: 1 jaar Van Dale Online Taalhandboek Nederlands

Gratis bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Word nu abonnee!
Alice, het literaire tijdschrift van Schrijven Magazine

Voortaan in iedere editie van Schrijven Magazine!

Lees meer
Schrijven Magazine: geen nummer meer missen?

Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine! Profiteer van onze superaanbieding!

Profiteer nu!
Neem een abonnement op Schrijven Magazine.

Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine. Profiteer van onze superaanbieding!

Korting én cadeaus!