Afbeelding

Sprookje

Pexels

Sprookje schrijven

‘Er was eens…’ Beginnen alle sprookjes zo? Als je zelf een sprookje wilt schrijven, aan welke regels moet jij je dan houden? De redactie van Schrijven Magazine zet hier haar beste tips op een rij voor het schrijven van een sprookje.

Sprookje schrijven – tip 1: bouw het plot

Het plot van een sprookje draait om meer dan ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’. Net als ieder verhaal heeft een sprookje een plot nodig dat jij als schrijver uit moet denken. Speciaal voor sprookjes zijn er een aantal plotelementen die in bijna ieder sprookje in dezelfde volgorde terugkeren. Deze kan je gebruiken om een goed gestructureerd plot op te bouwen dat helemaal past bij dit genre.

Sprookje schrijven – tip 2: kies je thema

Een aantal thema’s komen vrijwel altijd terug in sprookjes. Zo vindt er bijna altijd wel een conflict plaats tussen goed en slecht. Bedenk dus welke thema’s jij in je sprookje wil verwerken. Kenmerkend voor dit genre is dat het grotere thema’s personifieert. Kort gezegd: het thema in je sprookje keert vaak terug in de personages die ergens voor staan. Neem dat laatste niet al te letterlijk. Hoewel je sprookjes soms kan lezen als een allegorie, hoeft niet alles in een puzzel te passen. Heb vooral ook lol erin en schrijf het sprookje dat jij wilt lezen.

Sprookje schrijven – tip 3: verken je wereld

Bij sprookjes denken we al snel aan kastelen en bossen. Vaak associeer men sprookjes ook met een fantasierijke setting. Als je dit doet, maak je vaak een mix van het bekende en het onbekende. Een fantasierijke setting met een alledaags thema kan je helpen bij het schrijven van een sprookje, maar er zijn absoluut geen limieten aan de plaats waar jouw sprookje zich af mag spelen. 

Sprookje schrijven – tip 4: vind passende personages

De personages zijn vaak ook een deel van het thema. Zo belichamen sprookjespersonages bijvoorbeeld menselijke zwakheden. Denk aan de gierige koning, de kwade tovenaar of de jaloerse stiefmoeder. Andere personages staan dan weer voor menselijke goedheden. Zo heb je de gulle prins, de barmhartige zwerver of de vriendelijke prinses. 

Vaak heb je bepaalde rollen in en sprookje. Denk aan de held, de mentor en de vijand. Als je bang bent dat je sprookje te oppervlakkig wordt, denk er dan aan dat deze rollen ook vandaag nog in veel boeken en films voorkomen. Zo zijn in Star Wars, Harry Potter, The Lord of the Rings en The Hunger Games duidelijke mentorfiguren te vinden.

Extra hulp nodig bij het opbouwen van je sprookjespersonage? Lees deze handige tips.

Afbeelding

Meisje met lantaarn

Sprookje schrijven – tip 5: lees je in

Zoals we al zagen komen in sprookjes vaak bepaalde plotpunten, thema’s, settings en personages voor. Als je zelf een sprookje gaat schrijven is het dus handig om hier al iets van te weten. Pak er eens verschillende sprookjes bij om je bewust te worden van het veld en wat hier zoal in geschreven is. Het zal je verbazen hoeveel sprookjes en volksverhalen er bestaan.

Sprookje schrijven – tip 6: weet wat origineel is

Bang dat je sprookje niet origineel is? Dat is absoluut niet nodig. Er zijn dan ook veel meer sprookjes dan de bekende lichting. Bovendien worden er nog steeds nieuwe sprookjes ontdekt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat jij je ergens aan waagt wat al geschreven is. Bovendien kan je het op jouw manier schrijven om het toch origineel te houden.

Sprookje schrijven – tip 7: schrijf een verhaal

Vaak is een sprookje een kort verhaal, en vaak is het ook gericht op kinderen. Dit hoeft allebei niet het geval te zijn, maar als je een meer ‘klassiek’ sprookje schrijft, verdiep je hier dan ook in. Voor het schrijven van een sprookje gaan veel regels op die kenmerkend zijn voor iedere vorm van schrijven. Andersom helpt het schrijven van een sprookje jou ook om een betere schrijver te worden in het algemeen en om je grenzen te verleggen.