Start » Meestgesteldevragen » Wat is Printing on demand?

Wat is Printing on demand?

Meestgestelde vragen

Vraag: Wat is Printing on demand?

Antwoord:

Printing on demand is een digitale druktechniek waarmee je boeken pas gaat afdrukken en binden als er een bestelling binnenkomt. Met behulp van moderne laserdrukapparaten en bindsystemen kunnen drukkerijen een boek per stuk afleveren. Dit wordt ook wel Publishing on demand genoemd, maar dat is natuurlijk een vreemde naam, want je geeft niet iets uit als gevolg van een bezoekersvraag, maar je drukt pas af na een bestelling.

Uitgeven in eigen beheer kent twee vormen: de POD-productiebureaus en POD-uitgeverijen. Productiebureaus of POD-dienstverleners zijn bureaus waarbij je als auteur voor de uitgave van je boek betaalt. Je investeert in je eigen boek, het productiebureau verleent diensten en het risico en eventuele winst ligt volledig bij jou als auteur. In aanbiedingen van POD-productiebureaus lijkt het soms of je als auteur gratis je boek kan laten uitgeven, maar komen er toch kosten bij. Bij POD-dienstverleners ben jij je eigen uitgever.

Bij een POD-uigeverij investeer je als auteur niet of maar gedeeltelijk financieel in het uitgeven van je boek. De POD-uitgever verricht voor eigen rekening en risico uitgeeftaken als redactie, promotie en productie. Wordt je boek een succes dan deelt de uitgever daar uiteraard in mee. Vaak wordt overigens wel een vorm van inspanning gevraagd, bijvoorbeeld het afnemen van een aantal exemplaren of het aanleveren van een aantal emailadressen. POD-uitgeverijen lijken het meest op reguliere uitgeverijen.

Link: http://en.wikipedia.org/wiki/Print_on_demand

Terug naar het overzicht

Volg Schrijven Online op Twitter!

Volg Schrijven Online op Twitter!

Volg ons!
Lees Schrijven Magazine

Lees het lentenummer van Schrijven Magazine. Word vóór maandag 2 april 16:00 u. abonnee!...

Meld je aan

Lees Tekstblad!

Neem een (proef)abonnement
Lees Schrijven Magazine

Alles wat je moet weten over het Letterenfonds, expert Esther Gerritsen over dialogen, en nog...

Lees meer