Start » Nieuws » 5 schrijflessen die we kunnen leren van Sherlock Holmes

5 schrijflessen die we kunnen leren van Sherlock Holmes

12 Januari 2017

Sherlock Holmes verscheen voor het eerst in 1887 en is inmiddels het meest gespeelde filmpersonage uit de geschiedenis. Wat kunnen we van dit excentrieke personage leren en toepassen op het schrijversvak?

1.     Besteed aandacht aan details

Sherlock Holmes heeft een haarscherp observatievermogen. Dit is nuttig als je detective bent, maar ook absoluut als je schrijver bent. Een goede schrijver observeert, luistert en merkt de kleinste details op. Door opmerkzaam te zijn leer je welke kleine details veel kunnen zeggen over een persoon, wat je kunt gebruiken om je schrijfwerk te verrijken.

2.     Neem tijd om te denken

Goede schrijvers nemen de tijd om na te denken en alle vormen van mogelijke afleiding buiten te sluiten. Dit is precies wat Sherlock Holmes ook doet: hij zondert zich af om zo helder mogelijk te kunnen denken, en met resultaat. Schrijvers staan niet voor niets bekend als eenlingen. Het uitdenken van verschillende verhaallijnen, onderlinge verbanden en motieven vergt tijd, concentratie en stilte.

3.     Word expert op gebied van lichaamstaal

Het is niet alleen belangrijk wat je personage in dialoog zegt, maar ook wat hij onbewust zeg met lichaamstaal. Hier kun je heel leuk mee spelen: een personage zegt het ene, maar uit zijn lichaamstaal blijkt iets heel anders. Om goed met lichaamstaal te kunnen werken, moet je zelf eerst goed leren observeren. Treed buiten de clichés als: ‘hij wiebelde zenuwachtig op zijn stoel’ en zoek naar subtielere, unieke expressies.

4.     Gebruik al je zintuigen

Schrijvers zijn vaak geneigd zich enkel te focussen op wat een personage ziet. Dat is een gemakkelijke en toegankelijke manier om de wereld te beschrijven vanuit (letterlijk) de ogen van je personage.Maar het loont de moeite om, net als Sherlock Holmes doet, al je zintuigen in te zetten: je oren, je neus, je smaakpapillen en zelfs tastzintuigen. Deze zorgen voor een scherper en meer beeldende beschrijving van de setting, personages en situaties. Dus beschrijf niet alleen welke haarkleur een personage heeft, maar ook bijvoorbeeld hoe hij/zij ruikt en hoe zijn/haar stem klinkt.

5.     Vraag hulp

Sherlock is natuurlijk een briljante detective, maar toch kan hij niet zonder de hulp van John Watson. Als schrijver kun je eigenlijk ook nooit helemaal alleen schrijven, je kunt altijd hulp gebruiken. Dit kan in de vorm van een schrijfgroep, een schrijfmaatje, een cursus of zelfs een goede vriend die bereid is naar je werk te kijken. Om beter te worden in schrijven, heb je feedback nodig; de visie van iemand die wat verder van je werk vandaan staat. Een frisse blik kan een enorme eye-opener zijn voor dingen die jij gemakkelijk over het hoofd ziet.

Bron: Writers Write

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Vergeten Sherlock Holmes verhaal opgedoken na 50 jaar
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Schrijven Magazine presenteert: literair tijdschrift Alice
- 5 inspirerende schrijflessen van J.R.R. Tolkien


Jouw verhaal laten bespreken in Schrijven Magazine?

Stuur het in voor Tekstuur Proza!  Meer informatie vind je in Schrijven Magazine.

Word nu abonnee!
Gratis bij Schrijven Magazine: 1 jaar Van Dale Online Taalhandboek Nederlands

Gratis bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Word nu abonnee!
A A N B I E D I N G Schrijven Magazine

1 jaar voor slechts € 26,50 én 3 cadeaus!

Profiteer nu!
Schrijven Magazine SUPERAANBIEDING

Korting én 3 cadeaus!

Word nu abonnee!