Start » Nieuws » 5 tips voor het schrijven van een prikkelende blog

5 tips voor het schrijven van een prikkelende blog

23 Februari 2017

Bloggen: bijna iedere schrijver waagt zich er wel aan. Of het nou om promotionele redenen is of om gewoon lekker van je af te schrijven, er valt altijd wat bij te leren over bloggen. Voor een goede, prikkelende blog is er geen bindende formule, maar we kunnen je wel wat tips geven om je schrijfsels nét wat sterker te maken.

1.     We lezen graag blunders

Een veelgehoord advies voor schrijvers en journalisten is: ‘Begin met een aandachtstrekkende eerste zin.’ Dit geldt ook voor blogs. En wat trekt nou meer aandacht dan een heerlijk sappig verhaal over een flinke blunder of misstap? We lezen graag wat er allemaal misgaat bij anderen. Voor leedvermaak, herkenning, om sympathie te krijgen of iemand beter te leren kennen. Schrijf je bijvoorbeeld een blog over hoe jij je boek uitgegeven hebt, begin dan met de tien afwijsbrieven die je van uitgevers gehad hebt en hoe hopeloos je je toen misschien voelde. Een beetje aandikken mag, maar maak het niet te bont.

2.     Overdrijf niet

In een blog wil je vaak een mening of advies overbrengen. Het is verleidelijk om dan flink te overdrijven in een poging je argumenten meer kracht bij te zetten. Vermijd dramatische uitspraken als: ‘Dit is echt vre-se-lijk!’, ‘Deze film moet je echt kijken, hij was briljant!’ en ‘Het allerergste wat je kunt doen is…’. Wees subtiel en geef de lezer ruimte om zelf een standpunt in te nemen. Probeer je mening niet op te dringen, daar houdt je lezer niet van.

3.     Maak je blog onderdeel van een groter geheel

Deel je in je blog persoonlijke ervaringen of jouw persoonlijke visie? Probeer dit dan te koppelen aan iets groters: een maatschappelijke trend, een actueel nieuwsbericht of een evenement dat de gemoederen bezighoudt (bijvoorbeeld de Tweede Kamer-verkiezingen of Donald Trump). Zo bereik je een breder publiek en zullen lezers zich eerder verbonden voelen met jouw blog. Door jouw persoonlijke verhaal te koppelen aan iets waar mensen wellicht toch al een mening over hebben, zullen ze geïnteresseerder zijn in wat je te zeggen hebt.

4.     Geef je blog nut

Mensen lezen blogs omdat ze er iets uit willen halen. Dit kunnen dingen zijn als advies, herkenning, vermaak of informatie. Zorg dat iemand na het lezen van jouw blog iets kán met wat je geschreven hebt: geef hem genoeg duidelijke informatie, overtuig hem van een ander standpunt of geef hem tips om een bepaalde situatie aan te pakken. Bruikbaarheid vergroot de kans dat de lezer terugkomt bij jouw blog en maakt het interessant voor hem om het artikel te delen.

5.     Vermijd clichés

Schrijf alleen een blog als je écht iets interessants te vertellen hebt. In de meeste gevallen geldt voor je website: beter geen nieuw bericht dan een slecht bericht. Vermijd clichés. Als je direct opschrijft wat je te binnen schiet, is de kans groot dat je open deuren aan het intrappen bent. Denk daarom altijd goed na over een onderwerp voor je gaat schrijven en zoek naar een originele invalshoek. Bijna heel Nederland kijkt bijvoorbeeld met een flinke frons naar de Amerikaanse president Donald Trump. Dat betekent niet dat je hier geen blog over mag schrijven, maar wel dat je met wat meer moet komen dan ‘oh jee wat een mafkees, kijk wat hij nu weer doet’. Dit geldt voor bijna alle onderwerpen. Natuurlijk kies je iets wat mensen bezighoudt, maar probeer ervoor te zorgen dat jouw blog ze op een nieuwe, frisse manier bezighoudt met het onderwerp.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Schrijven Online zoekt gastbloggers en auteurs voor tipartikelen
- Starten met een blog? Hier moet je op letten!
- 5 tips voor een succesvolle blog.
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Literair tijdschrift Alice, onderdeel van Schrijven Magazine

Stuur je allerbeste verhaal of gedicht in naar ons eigen literaire tijdschrift.

Meer informatie
Lees Geschiedenis Magazine

Lees Geschiedenis Magazine. Profiteer van de prima aanbieding.

Korting én cadeaus!
Storytelling in 12 stappen

Essentieel voor (tekst)schrijvers!

Meer over dit boek
Schrijfboek cadeau? Nu gratis bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Neem een abonnement op Schrijven Magazine!

Maak je keuze!