Afbeelding

Start de heldenreis

Foto: Pexels

6 schrijfoefeningen voor wanneer je op reis bent

Je bent onderweg in de trein om je vriendin van vroeger op te zoeken, of je zit in het vliegtuig op weg naar dat exotische land waar je altijd al eens heen hebt gewild. Reizen is meestal een geweldige bron van inspiratie en creativiteit. Hét moment dus om eens lekker aan het schrijven te gaan. Vind hier je zes schrijfoefeningen voor wanneer je op reis bent.

Gedwongen verbindingen

Je springt van de ene trein in de andere. Al die verbindingen die vaak zo onlogisch lijken. Toch kun je er wat mee. Deze brainstormtechniek wordt ook gebruikt door productontwerpers. Ze schrijven allemaal dingen op die in relatie staan met het product, kiezen er random een paar van en combineren die met elkaar, waardoor je onverwachte combinaties krijgt. Wanneer je deze techniek gebruikt, word je gedwongen om verder te kijken dan naar de voor de hand liggende opties. Als je deze techniek toepast op je schrijven, krijg je een concept waar je anders nooit aan gedacht zou hebben.

Maar hoe werkt dat dan met schrijven? Maak verschillende categorieën, zoals perspectief, personage, genre of omgeving. Bedenk daarna bij elke categorie vijf tot tien verschillende opties. Kies van elke categorie random één van deze opties (ga niet voor opties die natuurlijk bij elkaar passen, want dan doe je teniet aan de oefening.) Schrijf vervolgens je verhaal van een aantal van deze gekozen opties, of van ze allemaal, en laat je inspireren.


☀️ Toe aan een schrijfvakantie? ✍️

Je pen in je hand, de zon op je gezicht, alle rust om te schrijven, feedback én dat allemaal op een prachtige locatie. Klinkt dat als muziek in je oren? Het zijn alle ingrediënten van een schrijfvakantie waarin je in alle rust aan je boek kan werken! In ons gratis online magazine over schrijfvakanties lees je er alles over!

Lees het magazine


Naamgedichten en woordpuzzels

Puzzel jij ook zo graag wanneer je op reis bent? Dan is deze oefening iets voor jou. Begin met het verticaal opschrijven van een woord, een letter per regel. Maak nu een gedicht of alinea random dat woord. Zo kun je van elke letter de eerste letter van een zin maken, of je stopt deze letters random in de tekst. Zorg er wel voor dat de lezer die jouw puzzel wil ontcijferen logica ziet in de manier waarop jij je letters verstopt hebt.

Deze puzzel kun je ook op een andere manier gebruiken, namelijk met namen van personages. Schrijf de naam verticaal op en laat elke letter voor een goede of slechte eigenschap staan. Een leuke manier op je personage te karakteriseren.

Paars dansen

Je kent ze wel: die mensen die altijd op de eerste vakantiedag verbranden en er de rest van de vakantie als een rode kreeft bij lopen. Met kleuren kun je voor je creativiteit een hoop doen. Zet in het midden van een leeg blad een verticale streep, zodat je twee kolommen maakt. In de linker kolom zet je acht werkwoorden neer en in de rechterkolom acht kleuren. Nu kun je twee verschillende combinaties maken. Een waarbij je eerst het werkwoord voorop zet, zoals stretchend oranje. En een waarbij je eerst de kleur voorop zet, zoals groen zwemmen. Verwerk de gemaakte combinaties in je verhaal.

Leren, leren, leren

Leren stopt nooit. Ook niet wanneer je op vakantie bent. Gebruik het gezichtspunt vanuit de tweede persoon (jij) om je lezer wat te leren. Kies een van onderstaande titels en schrijf erover:

  • Hoe mis je een vliegtuig?
  • Hoe adopteer je een huisdier?
  • Hoe kook je water?
  • Hoe ontmoet je bijna een beroemdheid?
  • Hoe zeg je sorry?
  • Hoe bemoei je je met iemands affaire? 

3D-personages

Op elke vakantie ontmoet je nieuwe mensen. Iedereen heeft zo zijn eigen verhaal: zijn verleden, heden en toekomst, oftewel zijn eigen 3D. Doordat je je personages driedimensionaal tekent, kun je ze tot op het bot leren kennen. Maak op een blad drie kolommen en geef de kolommen de volgende namen: personage X verleden, personage X heden en personage X toekomst. Maak een basis en zet deze in de drie kolommen waarna je ze per kolom kan invullen. Denk aan: relaties, hobby’s, vrienden, familie, rol in het verhaal en goede en minder goede eigenschappen.

Sta stil bij de kleine dingen

Wanneer je op vakantie bent, ben je in een oase van rust waardoor je oog krijgt voor kleine dingen. Deze kleine details kunnen een actie levendiger maken. Beschrijf een beweging, een actie die je personage onderneemt, zoals het wassen van de auto of het planten van een boom. Beschrijf het heel gedetailleerd door de kleine stapjes te benoemen.

Wil je meer weten over deze schrijfoefeningen? Klik dan hier!

Uitgeven

Techniek