7 schrijftips van dystopieschrijver George Orwell

In het dystopische genre is 1984 niet weg te denken! Wat kunnen we leren van George Orwell, die gezien wordt als één van de meest invloedrijke 20e -eeuwse Britse schrijvers?


1.     Leer schrijven door het werk van de besten te lezen

Veel grote schrijvers geven deze tip: lezen, lezen en nog meer lezen. Door te kijken naar het werk van literaire grootheden, leer je hoe een goed verhaal in elkaar zit en welke stijlen wel en niet prettig lezen. Orwell was een groot fan van onder andere Shakespeare, Charles Dickens en Henry Fielding.

2.     Gebruik nooit een metafoor, vergelijking of andere vorm van beeldspraak die je gewend bent te lezen in print

Oppassen voor clichés dus. Nog even terugkijkend naar de eerste schrijftip, helpt veel lezen om clichés te herkennen. Zoek naar originele manieren om te beschrijven wat je wilt zeggen. Veelgebruikte metaforen verliezen hun kracht en prikkelen de lezer niet meer.

3.     Gebruik nooit een lang woord waar een korte genoeg is

Houd je schrijfwerk begrijpelijk en makkelijk leesbaar. Vervang overbodig lange woorden door kortere alternatieven. Orwell hield niet zo van pretentieuze schrijvers en lijkt groot voorstander geweest te zijn van less is more.

4.     Als het mogelijk is een woord te schrappen, doe dat dan altijd

Orwell was van mening dat ieder woord van belang moet zijn in schrijfwerk. Onnodige woorden moeten dus zo snel mogelijk geschrapt worden: schrijven is schrappen. Zo wordt het een stuk lastiger om een pagina te vullen, maar je verhaal wordt er wel beter van.

5.     Gebruik nooit een passieve zin waar je ook een actieve kunt gebruiken

Een actief geschreven zin leest altijd lekkerder dan een passieve. In plaats van ‘De werknemers werden door de directie gevraagd om naar de vergaderruimte te komen,’ schrijf je dus: ‘De directie vroeg de werknemers naar de vergaderruimte te komen.’

6.     Gebruik nooit een buitenlands of wetenschappelijk woord, of jargon, als er ook een alledaags normaal woord voor bestaat

Orwell was duidelijk een minimalist wat schrijven betreft: gebruik zo weinig mogelijk woorden en schrijf vooral zo begrijpelijk als maar kan.

7.     Stel jezelf een aantal vragen

  • Wat probeer ik te zeggen?
  • Welke woorden gaan het uitdrukken?
  • Welk beeld of idioom zal het duidelijker maken?
  • Is dit beeld fris genoeg om een effect te hebben?
  • Kan ik het duidelijker overbrengen?
  • Heb ik iets gezegd dat onaardig en vermijdelijk is?

Over de auteur

Marije Catsburg is webredacteur en contentmanager bij Schrijven Online en freelance tekstschrijver. In 2017 studeerde zij af aan de Hogeschool van Amsterdam waar zij zich specialiseerde in creatief schrijven, communicatie en marketing. Ze leest en schrijft het liefst korte verhalen. Haar favoriete boek is Alle verhalen van Roald Dahl.

Bronnen:

https://azevedosreviews.wordpress.com/2013/05/15/6-writing-tips-from-george-orwell/

https://www.writingclasses.com/toolbox/tips-masters/george-orwell-6-questions-6-rules

CNN http://edition.cnn.com/2017/01/31/opinions/why-we-read-1984-urbelis-opinion/

Service