Start » Nieuws » Beeldende kunst en poëzie gebaseerd op Jheronimus Bosch

Beeldende kunst en poëzie gebaseerd op Jheronimus Bosch

8 April 2016

Poëzie en beeldende kunst geïnspireerd op Tuin der LustenBeeldend kunstenaar Jeroen Kooijmans heeft een video tentoonstelling gemaakt, gebaseerd op Jheronimus Bosch’ drieluik Tuin der Lusten. De tentoonstelling wordt ondersteund door een gedicht van Tommy Wieringa en is nog tot 5 juni 2016 te bewonderen in het Stedelijk Museum in 's-Hertogenbosch.

The Fish Pond Song

De naam van de tentoonstelling, The Fish Pond Song, is een verwijzing naar Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch. In dit drieluik is centraal in het middenpaneel een vijver te zien met badende maagden, omgeven door imaginaire wezens en ruiters.

Kooijmans maakte een videodrieluik, welke de hele eerste etage van het Stedelijk Museum in ’s-Hertogenbosch vult. Bezoekers maken een reis door een fantasiewereld en luisteren daarbij naar The Fish Pond Song van Tommy Wieringa. Kooijmans werkte bijna tien jaar aan dit drieluik en filmde op meerdere internationale locaties. 

Het epische gedicht van Wieringa, te beluisteren tijdens de tentoonstelling, is ook in boekvorm verschenen bij de Bezige Bij.

Geloof

Het thema geloof speelt sinds de aanslagen in New York van 11 september al een rol in het werk van Kooijmans. Kooijmans woonde op dat moment in New York en de aanslagen hebben een enorme impact op zijn persoonlijke leven gehad. Godsdienst en oorlog blijken van alle tijden te zijn en liggen aan de basis van deze tentoonstelling.

Kooijmans is bovendien al jaren geïntrigeerd door het werk van Jheronimus Bosch. De religieuze drieluik Tuin der Lusten sloot naadloos aan op Kooijmans’ relatie met geloof.

Bron: Poëzie Centrum

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Hallo gedicht!: angst voor poëzie bezweren
- Dichtvormen – de limerick
- Wim Brands (1959 – 2016) overleden
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie


Schrijftips

 Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Word vóór maandag 22 januari 16.00 u...

Speciale aanbieding
Succes met eigen beheer

 Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Word vóór maandag 22 januari 16.00 u...

Profiteer nu!
Word abonnee van Schrijven Magazine

Mis het komend nummer van Schrijven Magazine niet, word vóór maandag 16.00 u. abonnee!...

Superaanbieding!
Familieroman

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Word vóór maandag 22 januari 16.00 u....

Superaanbieding