De 5 leukste taalboeken

Schrijven Online heeft voor jou de 5 leukste taalboeken op een rijtje gezet.Februari Taalmaand zit er bijna op, maar ongetwijfeld wil je nog veel meer lezen over onze mooie Nederlandse taal. Schrijven Online heeft daarom voor jou een lijstje gemaakt met de leukste en interessantste taalboeken van de afgelopen tijd. 

1. Taal in 2015  

Dit boek geeft je een kleurrijk overzicht van alles wat er gebeurd is op het gebied van taal in 2015. Van terroroehoe tot nieuwe aanwinsten zoals sjoemelsoftware, van taalweetjes tot de favoriete taalmomenten van onder andere Paulien Cornelisse, de auteurs van Taal in 2015 hebben alles voor je gebundeld.  
 
Ton den Boon, Ruud Hendrickx, Sterre Leufkens en Marten van der Meulen 
Van Dale, januari 2016  

2.  Waar komt hagelslag vandaan?  

Liepen er ooit ezels over een ezelsbruggetje? Deze en nog meer vragen over de herkomst van woorden en gezegdes worden door Laura van Eerten behandeld. Het boek is gemaakt door het Instituut voor Nederlandse Lexicologie in samenwerking met het Genootschap Onze Taal.  

Laura van Eerten 
Thomas Rap, november 2015 

3. Taalvoutjes het boek 3  

Het begon allemaal met de Facebookpagina Taalvoutjes. Deze bleek een gigantisch succes te zijn en dus werd besloten om Neerlands’ mooiste taalmissers te bundelen in een boek. Dit is alweer het derde deel met als nieuwe onderdelen een woordweetjesquiz en puzzels.  

Inger Hollebeek en Vellah Bogle  
VBK Media, oktober 2015  

4. Vakantie in eigen taa 

Hoe komt het dat wippen en doos woorden zijn geworden waar we om moeten lachen? Zullen we in de toekomst allemaal de boek zeggen, in plaats van het boek? Taaljournalist Gaston Dorren beantwoordt de meest verrassende vragen over onze Nederlandse taal.  

Gaston Dorren  
Uitgeverij Atheneum, maart 2016  

5Mijn moeder zei altijd  

Je kent ze wel: die nuchtere gezegdes en praktische adviezen van je ouders en grootouders. Dat je tijdens het kerstdiner vertelt dat je nog steeds vrijgezel bent en dan te horen krijgt dat ‘in Amsterdam de straten veel te breed zijn’. Jaap Toorenaar bundelde en categoriseerde samen met het Genootschap Onze Taal een deel van deze uitdrukkingen.  

Jaap Toorenaar  
Thomas Rap, april 2015 

Uitgeven

Service

Dossier