De 9 gouden schrijfregels van Ronald Giphart

De 9 schrijfregels van Ronald Giphart lees je op Schrijven Online. Schrijven gaat het best onder strenge omstandigheden. Denk maar aan alle meesterwerken die in de gevangenis geschreven werden. Ronald Giphart besloot voor zichzelf ook zo’n schrijversutopie te creëren. Op twee vastgeplakte blocnotevellen schreef hij op 24-jarige leeftijd negen gouden leefregels. Schrijven Online zet ze voor jou op een rij.

‘Een Heel Erg Belangrijk, Geheim, Hoogstpersoonlijk Decreet’

Bovenaan het decreet schrijft Giphart rood omlijnd: ‘ALLE TIJD, ENERGIE en INSPIRATIE dienen gestoken te worden in LITERATUUR.’

Deze literatuur wordt later gespecificeerd tot ‘80% EIGEN, nog te vervaardigen, LITERATUUR en 20% NEDERLANDSE en WERELDLITERATUUR.’

Het is duidelijk dat hier iemand aan het woord is voor wie alles moet gaan wijken voor de literatuur. We weten allemaal dat schrijven moeilijk is en dat er heel wat vormen van afleiding rondwaren. Giphart geeft je 9 regels om deze afleiding zo klein mogelijk te maken.

1. ‘Geen TIJDVERSPILLING meer aan TELEVISIE* m.u.v.:
            - Koot en Bie
            - Zeer Goede Voetbalwedstrijden
            - Meesterlijke Films
            - Het Zeven Uur Journaal *
* Het avondeten dient zo veel mogelijk samen te vallen met het zeven uur journaal, want tijdens het avond eten mag er naar televisie gekeken worden. Max. 15 min.’

Toen Giphart 24 jaar oud was bood de televisie al verleidelijk veel afleiding. Nu daar ook nog de oneindige wereld van het internet bij is gekomen, is deze afleiding onmenselijk groot geworden. Dus: als er geschreven moet worden, wordt er geen televisie gekeken of websites bezocht.

2. ‘Geen tijdverspillen meer aan het uitlezen van slechte boeken.’

Dit spreekt voor zich. Wanneer men zeeën van tijd voor zich heeft zijn slechte boeken geen probleem, maar wanneer er literatuur geproduceerd moet worden zijn ze uit den boze. Het lezen van goede boeken brengt bovendien inspiratie met zich mee.

3. ‘Alleen nog UITGAAN (café, film, eten etc.) indien om vriendeswege onvermijdelijke redenen. Na bv. Heftige Aandrang van Co etc.’

Ook uitgaan is een overbodige tijdverspilling wanneer er geschreven moet worden. Natuurlijk kan niemand in compleet sociaal isolement leven en dus is uitgaan gedoogd, mits er sprake is van heftig aandringen van vrienden.

4. ‘Minder telefoneren.’

Toen was de telefoon al een punt van afleiding, laat staan nu iedereen niet meer zonder zijn of haar smartphone kan. Tijdens het schrijven gaat de telefoon dus helemaal uit! Twitter, Tinder en Facebook kunnen best een paar uur zonder je.

5. ‘Ook tijdens NACHTDIENST minder tijd verspillen bv. aan:
- oude kranten lezen, - oninteressante mensen etc.’

Giphart werkte destijds als portier bij een ziekenhuis. Uit dit gebod spreekt de noodzaak om, ook tijdens het uitoefenen van je beroep, alle tijd die vrij is te besteden aan het produceren van literatuur.

6. ‘Geen ‘gedoe’ meer met VROUWEN tenzij (decreetsuitzondering) ten tijde van ULTIEME VERLIEFDHEID.
b. geen masturbatie meer. Geeft toch alleen maar vlekken.’

Eén blik op Gipharts oeuvre laat zien waarom ultieme verliefdheid een uitzondering op de regel vormt. Het brengt namelijk bergen aan inspiratie met zich mee.

7. ‘NETTER gaan werken. Met behulp van de computer. Ordelijker. Overzichtelijker. Schematischer. Catalogiserender. Troep weggooien.’

Schrijvers hebben structuur nodig, anders verdwijnt alle creativiteit ongebruikt de prullenbak in. Dus: netter gaan werken en je geesteskracht optimaal benutten.

8. ‘Meer zelfstudie.’

Als jij doorkrijgt hoe je in elkaar steekt, kun je sneller je eigen zwaktes herkennen en deze uitschakelen. Een goede zelfstudie levert dus een betere tekst op.

9. ‘Altijd een opgeruimde kamer, een schoon lijf, een gezonde voeding, genoeg slaap, schoon bestek, gewassen kleren en een gevulde portemonnee.’

Onder het mom van: een opgeruimd huis geeft een opgeruimde geest. Zorg goed voor jezelf en je omgeving en dan zul je merken dat je met een heldere geest aan het werk kunt.

Bron: Literatuurmuseum

Uitgeven