De actuadichter

Nieuws in gedichten door de actuadichter.Hij is een poëet en houdt zich graag bezig met het nieuws: de actuadichter. Davy Scheelen is de winnaar van het voorlopig laatste VRT Nieuwsgedicht van 2016. Hij bedacht het initiatief om in 2018 elke week een gedicht te schrijven over de actualiteit, zodat er een jaaroverzicht bestaat.

Zijn eerste gedicht staat al online:

Poëzie in de journalistiek door de actuadichter.

Poëtische journalistiek

Actualiteit aan poëzie koppelen is niet nieuw, maar begint wel steeds meer interesse te wekken bij zowel dichters als lezers. In het Nederlands Dagblad wordt dit bijvoorbeeld gedaan in de rubriek ‘Dichter op het nieuws’, wat vorig jaar dichter Ruben Hofma al inspireerde om zijn afstudeeronderzoek te doen naar poëzie in combinatie met nieuws. Hij onderzocht de mogelijke rol van gedichten in kranten, op het internet, op televisie en op de radio.

Poëzie in de journalistiek hoeft niet te betekenen dat het nieuws in rijmvorm gegoten wordt, maar het kan een waardevolle toevoeging zijn voor de beleving van de lezer. Gedichten kunnen namelijk een gevoel oproepen bij de lezer dat feitelijk nieuws niet kan. Volgens Hofma kan een gedicht ook nieuwe perspectieven op het nieuws bieden en heeft het de mogelijkheid om te opiniëren, te betrekken, empathie op te roepen en te amuseren.

Onze actuadichter gaat al aan de slag met de poëtische journalistiek. Wil je meer gedichten van hem lezen? Volg Scheelen dan op Facebook. Klik hier voor de link.

Door Nicolette Hendriks