Dichtvormen – Kreeftdicht

De kunst van het dichten kent vele vormen en maten. Toch blijft poëzie vaak wat onderbelicht in Nederland en Vlaanderen. Daarom zet Schrijven Online elke week een dichtvorm online met uitleg, een voorbeeld en een schrijfopdracht. Deze week, en tevens de laatste dichtvorm, de beurt aan het kreefdicht.

Vorm

Een andere naam voor het kreeftdicht is een retrogade. Het is een gedicht dat je zowel van voor naar achteren als van achteren naar voren kunt lezen. Het gedicht is niet hetzelfde als een palindroom, waarbij vanuit allebei de richtingen hetzelfde woord ontstaat. Bij een kreeftdicht onstaat een nieuw gedicht wanneer het van achteren naar voren gelezen wordt.

Deze dichtvorm was populair bij de Rederijkers. Dit waren amateurdichters en voordrachtkunstenaars uit de late Middeleeuwen. Vooral complexe dichtvormen waren geliefd bij deze dichters, waaronder dus ook het kreeftdicht.

Het kreeftdicht heeft geen vast metrum of rijmschema, maar de eis dat het van twee kanten gelezen moet kunnen worden zorgt vaak voor een gekunsteld karakter. Bovendien moet ergens in het gedicht aangegeven worden dat de lezer ook van achteren naar voren moet lezen.

Voorbeeld

Emiel Roemer, bekend politicus bij de SP, heeft ooit een kreeftdicht geschreven. Hij werd geïnspireerd door Jonathan Reed en zijn Reversed Poems. Een voorbeeld van een dergelijk gedicht is ‘The Lost Generation.

Het gedicht van Roemer heet ‘Dit Is Mijn Protest’ en is geschreven naar aanleiding van de crisis in Nederland. Het gedicht kun je hier lezen en beluisteren. Vergeet het niet ook nog eens van achteren naar voren te lezen!

Opdracht

Het kreefdicht is een dichtvorm waarbij je twee kanten van een situatie kunt belichten. Schrijf een kreeftdicht over de Pokémon Go rage die momenteel het land in zijn greep heeft. Zorg ervoor dat je zowel de positieve kanten als de negatieve kanten van de situatie laat zien.

Je kunt het gedicht in het reactieveld hieronder plaatsen. Er zal geen redactionele feedback op gegeven worden, maar onderling is er uiteraard ruimte voor feedback.

Techniek

Dossier