Afbeelding

Scrabble letters

Pixabay

è of é: wanneer gebruik je welk accent?

‘Hé’ en ‘hè’ worden allebei anders uitgesproken. Over de verschillen tussen deze twee tekens (het klemtoonteken en het nadrukteken) bestaat soms enige verwarring. We leggen je kort uit hoe het zit.


Accent grave: è

Het accent grave (`) wordt vaak gebruikt bij woorden van een Franse herkomst en duidt aan hoe een klinker uitgesproken moet worden. Blèren spreek je bijvoorbeeld heel anders uit dan bleren. In dit geval zit het verschil in een korte e of een lange ee. Maar ook appèl en appel zijn goede voorbeelden van het verschil in uitspraak. Wanneer het accent grave op een e gezet wordt, spreek je het vrijwel altijd uit als een korte e (eh) in plaats van een lange (ee).

Accent aigui: é

Het accent aigui wordt gebruikt om nadruk te leggen op een woord op klemtoon, maar ook om aan te duiden hoe je een woord uitspreekt. Bij ‘Dé haarspecialist van Haarlem’ benadruk je het woord bijvoorbeeld, en bij ‘café’ geeft het streepje aan dat hier een lange ee gebruikt wordt in de uitspraak.


Afbeelding

Vrouw schrijft op een laptop

Iedere week taal- en schrijftips in je inbox?

Schrijf je nu vrijblijvend in en krijg iedere dinsdag:

✅ Schrijfoefeningen en inspiratie
✅ Tips voor beginnende & gevorderde schrijvers
✅ Taaltips om beter te leren schrijven
✅ Het laatste nieuws over uitgeverijen
✅ De nieuwste schrijfwedstrijden

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief!


Twee klinkers en hoofdletters

Wanneer je een accent wilt gebruiken in een woord waar twee klinkers achter elkaar staan, krijgen altijd beide klinkers een streepje. Bijvoorbeeld: ‘Dóé toch eens iets!’

Ook op hoofdletters mogen accenten gebruikt worden, op een enkele uitzondering na. Als het eerste woord van een zin ‘Een’ is, mag alleen op de tweede e een streepje gezet worden. Verder mogen hoofdletters wel gewoon voorzien worden van een accent:
Ík heb het niet gedaan!’
‘Éérst je huiswerk afmaken.’

Bronnen:
Onze Taal

Leestips:

Taaltip: Dat of wat?
Taaltip: gestrest of gestresst?
Taaltip: wordt of word?
Taalpolitie: Is het je wil of je wilt?

Over de auteur

Marije Catsburg is webredacteur en contentmanager bij Schrijven Online en freelance tekstschrijver. In 2017 studeerde zij af aan de Hogeschool van Amsterdam waar zij zich specialiseerde in creatief schrijven, communicatie en marketing. Ze leest en schrijft het liefst korte verhalen. Haar favoriete boek is dan ook Alle verhalen van Roald Dahl.

Dossier