Hoe herken je een slechte uitgever?

Het vinden van een geïnteresseerde uitgeverij kan veel tijd en geduld kosten, want een goede uitgever gaat niet zomaar met iedereen een samenwerking aan. Sommige uitgeverijen beweren echter dat ze alle manuscripten accepteren. Dit is een rode vlag! Pumbo geeft tips waar je op moet letten bij het vinden van een goede uitgever en het herkennen van slechte uitgever.

Een goede uitgever…
• Zorgt dat jouw boek geredigeerd wordt door een goede redacteur.
• Investeert in de opmaak, het binnenwerk en het omslag.
• Maakt een marketingplan voor je boek en voert dit ook uit. De uitgever heeft (als het goed is) budget en de juiste connecties voor succesvolle marketing.
• Investeert in de oplage. Hij zal jou niet vragen mee te betalen hieraan.

Doordat de uitgever veel budget en werk stopt in het publiceren van een boek, loopt hij veel (financieel) risico. Mocht het boek floppen, dan is de uitgeverij dat geld kwijt. De auteur loopt financieel gezien weinig risico, waardoor de royalties meestal niet zo hoog zijn.
Het duurt misschien lang om je boek gepubliceerd te krijgen bij een goede uitgever, maar je weet in ieder geval zeker dat je boek een goede kans en veel aandacht van je uitgever krijgt.

Een slechte uitgever…
• Accepteert in no time je manuscript. Dit klinkt verleidelijk, maar uitgeverijen die kreten uiten als: ‘wij accepteren bijna alle manuscripten’ hebben niet het beste met je voor.
• Vraagt je om zelf een grote investering te doen in je boek, bijvoorbeeld door te betalen voor de eerste 200 exemplaren. Als je zelf wilt/kunt investeren in je boek, kun je net zo goed helemaal zelf gaan uitgeven. Vaak zijn de royalties over de rest van de oplage nihil of heel laag.
• Laat je zelf de marketing doen. Hierdoor maak jij meer kosten en investeert de uitgever weinig in je boek. Hierdoor wordt zijn financiële risico verlaagd, maar jouw verdiensten worden niet hoger.
• Probeert je wijs te maken dat er veel werk gestopt wordt in je boek. Bijvoorbeeld door het in de boekhandel te krijgen, persberichten te sturen etc. Dit zijn echter kleine klusjes die je makkelijk zelf zou kunnen doen.

Het is begrijpelijk dat je het liefst zo snel mogelijk je boek wilt laten publiceren. Blijf echter altijd helder denken, en als er alarmbellen gaan rinkelen: niet doen! Als auteur heb je het recht je werk te beschermen, en dit doe je door met een betrouwbare uitgever in zee te gaan.

Meer lezen over dit onderwerp? Kijk op Pumbo

Bron

www.pumbo.nl/blog/boek-uitgeven/uitgeverij-afzetterij