Afbeelding

Mark Haddon

Hoe vind je een klinkende titel voor je boek?

Hoe goed je boek ook is, zonder een klinkende titel is het nergens. Maar hoe vind je een titel die je boek recht doet én de lezer aanspreekt?

In het komende nummer Schrijven Magazine laat Kathy Mathys 10 manieren zien om een titel te verzinnen voor je boek, wij geven er alvast twee weg.

1. Naam van het hoofdpersonage

Dat was niet enkel de mode in de achttiende en negentiende eeuw (Madame Bovary, Anna Karenina), dit blijft een populaire recept. In sommige gevallen gebruikt de auteur enkel de voornaam, soms  voornaam en familienaam. Denk maar aan Olive Kitteridge van Elizabeth Strout, die de Pulitzer won met dit boek dat in het Nederlands de titel Winter kreeg. Onlangs verscheen Nora, de vertaling van Nora Webster van Colm Tóibín. Wellicht vond de uitgever dit een intiemere, minder afstandelijke titel.

2. Omschrijving van het hoofdpersonage

Peter Terrin gaf een van zijn romans de titel De bewaker, de titel verwijst naar de functie van het personage. Ook De weldoener van P.F. Thomese valt onder deze categorie. Met name de tweede titel roept meteen ook vragen op. Zal de persoon in het boek een weldoener blijken te zijn of juist niet?

De andere 8 manieren vind je in het winternummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 4 december verschijnt. Nog geen abonnee? Neem vóór maandag 23 november 16:00 u. een abonnement, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductieaanbieding

Of werf een abonnee en krijg zelf cadeaus.

Werf een abonnee

Techniek