Is het ‘het meisje die’ of ‘het meisje dat’?

Is het ‘het meisje die’ of ‘het meisje dat’?Redacteur Hans de Groot geeft elke twee weken Van Dale taaltips. Deze keer de vraag: 'Is het het meisje die of het meisje dat?'

Woorden hebben een grammaticaal geslacht: mannelijk, vrouwelijk (beide: de) of onzijdig (het). Daarnaast hebben sommige woorden ook nog een biologisch geslacht: het gaat om een persoon van het mannelijke of vrouwelijke geslacht: opa (man), advocate (vrouw) etc.

Soms komen die twee geslachten met elkaar in botsing. Dat gebeurt bij onzijdige woorden die een persoon aanduiden, zoals het meisje, het hoofd etc.

Het betrekkelijk voornaamwoord bij dergelijke woorden volgt het grammaticale geslacht:

Het meisje dat vooraan zit, is zijn dochter.

In de gesproken taal hoor je soms ook het meisje die, maar dat wordt niet als correct gezien. Bij bezittelijke voornaamwoorden is het overigens anders, daar gaat het biologische geslacht voor.

Het meisje pakte haar jas.

24/7 Antwoord op je taalvraag

Log in op Dikke Van Dale Online en/of Hedendaags Nederlands en krijg binnen no time het juiste antwoord op je taalvraag. Je vindt de betekenis van elk woord in het Nederlands, de juiste spelling, morfologie en (hoorbare!) uitspraak. Ook heb je automatisch toegang tot Synoniemen Online en de Van Dale App voor mobiel en tablet.

Altijd en overal je onlinewoordenboek bij de hand!

Dossier