Is het Molotovcocktail of molotovcocktail?

Redacteur Hans de Groot geeft elke twee weken Van Dale taaltips. Deze keer is het de vraag of het woord 'molotovcocktail' met of zonder hoofdletter wordt geschreven. 

Namen schrijven we met een hoofdletter, dus: Vjačeslav Michajlovič Molotov, minister van Buitenlandse Zaken van de Sovjet-Unie van 1939–1949.

Maar als er in een samenstelling of afleiding geen directe band meer is met die naam, dan vervalt de hoofdletter. En omdat deze brandbom niet door de heer Molotov zelf wordt gemaakt, schrijven we een kleine letter: molotovcocktail.

En ook:

andreaskruis
badmintonnen
freudiaans
marxisme
nijlpaard
sandwich

Een mooi voorbeeld uit het Groene Boekje maakt duidelijk hoe genuanceerd het soms ligt:

                 'Je schrijft Beatlesplaat met een hoofdletter, want dit is een plaat die gemaakt is door de echte                              Beatles.'

Maar:

                 'Je schrijft beatleshaar met een kleine letter, want dit is haar in de stijl van de Beatles, maar gedragen                  door iemand anders.'

Overigens: de naam molotovcocktail schijnt uit de Winteroorlog te stammen die in 1939-1940 werd gevoerd nadat de Sovjet-Unie Finland was binnengevallen. De Finnen maakten veel gebruik van deze brandbommen en noemden die naar de minister van Buitenlandse Zaken van hun tegenstander.

24/7 Antwoord op je taalvraag

Log in op Dikke Van Dale Online en/of Hedendaags Nederlands en krijg binnen no time het juiste antwoord op je taalvraag. Je vindt de betekenis van elk woord in het Nederlands, de juiste spelling, morfologie en (hoorbare!) uitspraak. Ook heb je automatisch toegang tot Synoniemen Online en de Van Dale App voor mobiel en tablet.

Altijd en overal je onlinewoordenboek bij de hand!

Dossier