Is het Riviera of Rivièra?

Redacteur Hans de Groot geeft elke twee weken Van Dale taaltips. Deze keer de vraag: is het Riviera of Rivièra?

In het Nederlands spellen we: Rivièra. Het accent grave is nodig voor de uitspraak.

De Rivièra is in eerste instantie de kust van de Middellandse Zee in Zuidoost-Frankrijk en Noordwest-Italië, maar het woord wordt ook gebruikt voor soortgelijke kustgebieden in andere landen, bijvoorbeeld de Engelse Rivièra (de Engelse zuidkust: Cornwall, Sussex, Devon) en de Turkse Rivièra (de Turkse zuidkust rondom Antalya).

Het woord is afgeleid van het Latijnse woord riparius. In het Italiaans spreekt men van riviera (zonder accent): (zee)kust.

In veel talen spelt men Riviera, naar Italiaans voorbeeld, zonder accent; het Engels en het Duits doen dat bijvoorbeeld. En vreemd genoeg zelfs het Frans! Men duidt er dan wel uitsluitend het Italiaanse deel van de kust mee aan. Wat wij de Franse Rivièra noemen, heet in het Frans doorgaans Côte d’Azur.

24/7 Antwoord op je taalvraag

Log in op Dikke Van Dale Online en/of Hedendaags Nederlands en ervaar het gemak en de zekerheid van het juiste antwoord op je taalvraag. Hier vind je de betekenis van elk woord in het Nederlands, de juiste spelling, morfologie en (hoorbare!) uitspraak. Ook heb je automatisch toegang tot Synoniemen Online en de Van Dale App voor mobiel en tablet.

Altijd en overal je onlinewoordenboek bij de hand!