Afbeelding

Van Dale

Beeld: Van Dale

Is het Sint-Maarten of Sint Maarten?

Redacteur Hans de Groot geeft elke twee weken Van Dale taaltips. Deze keer de vraag: 'Is het Sint-Maarten of Sint Maarten?'

Heiligennamen die met Sint beginnen krijgen een streepje, ook als je Sint afkort tot St. De heilige heet dus:

Sint-Maarten

St.-Maarten

Het streepje blijft gehandhaafd in samenstellingen:

Sint-Elizabethsvloed

Sint-Gotthardtunnel

Wel verliest de samenstelling de hoofdletters als het gaat om een soortnaam (iets waar er meer van zijn):

sint-bernardhond

sint-jakobsschelp

Sint-Maarten is niet alleen een heilige, maar ook de naam van een van de Antillen. De spellingregels van het Nederlands geven aan dat ook in de naam van het eiland een streepje moet staan. Echter: in het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden uit 1954 staat geen streepje. Omdat dit een officieel document is, kun je deze schrijfwijze ook volgen. Toch adviseert de Nederlandse Taalunie, die waakt over de spelling van het Nederlands, om een streepje te schrijven, ook als het om het eiland gaat. De Dikke Van Dale volgt dit beleid.

Hetzelfde verhaal gaat overigens op voor dat andere Caribische eiland: Sint-Eustatius (St.-Eustatius). Ook in deze naam laat het Statuut het streepje achterwege: Sint Eustatius.

24/7 Antwoord op je taalvraag

Log in op Dikke Van Dale Online en/of Hedendaags Nederlands en krijg binnen no time het juiste antwoord op je taalvraag. Je vindt de betekenis van elk woord in het Nederlands, de juiste spelling, morfologie en (hoorbare!) uitspraak. Ook heb je automatisch toegang tot Synoniemen Online en de Van Dale App voor mobiel en tablet.

Altijd en overal je onlinewoordenboek bij de hand!

Dossier