Is ‘zij is vegetarisch’ correct?

Redacteur Hans de Groot geeft elke twee weken Van Dale taaltips. Deze keer: Is ‘zij is vegetarisch’ correct?

Volgens sommigen niet. Ze wijzen daarbij op de hoofdbetekenis van het woord vegetarisch: ‘van, als, voor vegetariërs’. Die laat zich slecht combineren met personen en daarom wringt een zin als zij is vegetarisch - alsof zij voedsel is voor een vegetariër.

Wel kun je zeggen:

  • vegetarische recepten
  • een vegetarisch restaurant
  • zij eet vegetarisch

Anderen vinden dat het woord vegetarisch een betekenisontwikkeling heeft doorgemaakt. Je kunt er ook mee aanduiden dat iemand de vegetarische beginselen (het vegetarisme) aanhangt. In dat geval kun je wel zeggen zij is vegetarisch, zoals je ook kunt zeggen: zij is liberaal, socialistisch etc.

Het Groot woordenboek hedendaags Nederlands van Van Dale sluit zich bij die laatste opvatting aan en vermeldt de voorbeeldzin zij is vegetarisch, met de definitie ‘zij is vegetariër’, maar bij de voorbeeldzin staat wel een waarschuwend label: spreektaal. Dus toch een beetje oppassen.

Wil je alle problemen voorkomen, dan kun je beter zeggen of schrijven: zij is vegetariër. Dat is namelijk altijd goed.

24/7 Antwoord op je taalvraag

Log in op Dikke Van Dale Online en/of Hedendaags Nederlands en ervaar het gemak en de zekerheid van het juiste antwoord op je taalvraag. Hier vind je de betekenis van elk woord in het Nederlands, de juiste spelling, morfologie en (hoorbare!) uitspraak. Ook heb je automatisch toegang tot Synoniemen Online en de Van Dale App voor mobiel en tablet.

Altijd en overal je onlinewoordenboek bij de hand!