Afbeelding

Pieter Konijn, van Beatrix Potter

Ken je klassiekers: deze bestsellers moet iedere schrijver eens gelezen hebben

Een wereldwijde bestseller schrijven, dat is natuurlijk de droom van elke schrijver. Maar hoe bereik je dat? Deze boeken zijn (bij benadering) een paar van de meestverkochte boeken ter wereld. Dat zijn ze niet zomaar geworden, dus tijd om aan het lezen te slaan en te ontdekken wat een boek een bestseller maakt.

The Tale of Peter Rabbit  - Beatrix Potter

The Tale of Peter Rabbit van de Britse schrijfster Beatrix Potter verscheen in 1902 en is inmiddels vertaald in 36 talen. Wereldwijd zijn er meer dan 45 miljoen boeken verkocht van Pieter Konijn. Het boek wordt gezien als een klassiek kinderverhaal en ook veel van ons zullen het konijntje wel gekend hebben tijdens het opgroeien.

De Da Vinci Code – Dan Brown

Deze thriller van auteur Dan Brown heeft wereldwijd 57 miljoen keer verkocht en is enkele jaren geleden verfilmd. In De Da Vinci Code onderzoekt Robert Langdon de moord op een medewerker van het Louvre, maar gaanderweg ontdekt hij een wereld van geheime genootschappen en religieuze samenzweringen. Mede door de intrige van complottheorieën en het hoge tempo waarin het opmerkelijke hoofdpersonage raadsels oplost, is dit boek een succes geworden.

The Alchemist – Paolo Coelho

Met meer dan 65 miljoen verkochte exemplaren en 67 vertalingen is De Alchemist (1987) van Paolo Coelho een wereldwijde bestseller van Braziliaanse bodem. Coelho wordt gezien als één van de invloedrijkste hedendaagse schrijvers.  Het verhaal over de herdersjongen die zijn lotsbestemming wil vinden, is dan ook een aanrader voor iedereen die zich aan het schrijverschap wil wagen.

Lord of the Rings – J.R.R. Tolkien

Het epische fantasyverhaal van J.R.R. Tolkien is sinds de verschijning in 1954 meer dan 100 miljoen keer verkocht en de filmversies van regisseur Peter Jackson sleepte handenvol awards in de wacht. Binnen het fantasygenre is The Lord of the Rings een klassieker, hoewel het voor de gemiddelde lezer misschien een pittig boek is. Elke schrijver zou op zijn minst de filmversie eens gezien moeten hebben, maar de complexiteit van het boek is nog veel indrukwekkender.

Fifty Shades of Grey – E.L. James

Oké, eerlijk is eerlijk: een literair meesterwerk is Fifty Shades of Grey niet. Het is ook alleen aan te raden om het boek te lezen als je van het genre houdt. Toch is dit boek een goed voorbeeld van wat er kan gebeuren wanneer een boek – mede dankzij goede marketing - een hype wordt. De verschillende delen van de boekenserie zijn in totaal meer dan 125 miljoen keer verkocht en binnenkort verschijnt de nieuwste verfilming.

A Tale of Two Cities - Charles Dickens 

Charles Dickens is zo ongeveer de bekendste Victoriaanse Britse schrijver en auteur van klassiekers als Oliver Twist en A Christmas Carol. A Tale of Two Cities verscheen in 1859 en verkocht naar schatting wereldwijd zo’n 200 miljoen exemplaren. Het bekendste van dit boek is de sterke opening: It was the best of times, it was the worst of times, it was the age of wisdom, it was the age of foolishness, it was the epoch of belief, it was the epoch of incredulity, it was the season of Light, it was the season of Darkness, it was the spring of hope, it was the winter of despair. A Tale of Two Cities is boek dat iedere schrijver toch echt eens bestudeerd moet hebben.

En verder:

  • Harry Potter – J.K. Rowling (400 miljoen exemplaren)
  • De kleine prins (Le Petit Prince) – Antoine de Saint-Exupéry (140 miljoen exemplaren)
  • And Then There Were None – Agatha Christie (100 miljoen exemplaren)
  • Alice in Wonderland – Lewis Caroll (100 miljoen exemplaren)
  • The Lion, the Witch and the Wardrobe – C. S. Lewis (85 miljoen exemplaren)
  • Erik of het klein insectenboek – Godfried Bomans (bijna 1 miljoen exemplaren verkocht, wat uitzonderlijk is voor een Nederlandstalig boek)

Bronnen:

https://www.theguardian.com/books/2015/jun/23/fifty-shades-of-grey-sequel-breaks-sales-records

http://hubpages.com/literature/mostreadbooks

http://www.dutchcowboys.nl/nieuws/30569