Start » Nieuws » Libraries Without Borders steunt slachtoffers met boeken

Libraries Without Borders steunt slachtoffers met boeken

29 November 2012

Boeken zouden een essentieel onderdeel van noodhulp moeten zijn.Het initiatief Libraries Without Borders wordt gesteund door talloze geroemde auteurs en roept iedereen op om ‘voeding voor de geest’ te leveren.

Het initiatief en een groot aantal auteurs vinden dat boeken een essentieel onderdeel moeten zijn van de noodhulp die wordt ingeschakeld na rampen. De ‘absolute prioriteit’ blijft volgens hen bij de primaire levensbehoeften (voedsel, water, onderdak), maar ze geloven ook dat literatuur als voeding voor de geest een belangrijke tweede maatregel moet worden om slachtoffers bij te staan na een ramp.

Volgens Patrick Weil, de voorzitter van Libraries Without Borders, vindt de VN dat de ‘voeding van de geest’ op dit moment geen fundamentele noodzaak in rampgebieden is. Het goede doel roept daarom internationale organisaties op om hier verandering in te brengen door culturele leescampagnes op te zetten en uit te breiden.

Volgens Weil zou de organisatie na de aardbeving in Haïti in 2010 een mail hebben ontvangen met een oproep voor boeken zodat een beschadigde bibliotheek weer kon openen. ‘Zodra je zeker bent van je leven, zijn boeken essentieel,’ aldus Weil. ‘Het is geen primaire behoefte, maar een secundaire. Boeken zijn het begin van herstel, in de zin van weer verbinding maken met de rest van de wereld.’

‘Er kan geen democratie zijn zonder toegang tot boeken en educatie, geen cultuur zonder literatuur,’ aldus auteur Joyce Carol Oates. ‘Boeken zijn een cruciaal onderdeel van wat ons mensen maakt, het is de meest waardevolle bron die we kennen.’ Iedereen die steun wil betuigen voor dit doel kan zich aanmelden op www.urgencyofreading.org.

Bron: www.guardian.co.uk/books/2012/nov/28/disaster-victims-need-books-campaig...

« terug naar het nieuwsoverzichtTags:
Schrijfboek cadeau? Nu gratis bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Neem een abonnement op Schrijven Magazine!

Maak je keuze!
A A N B I E D I N G Schrijven Magazine

1 jaar voor slechts € 26,50 én 3 cadeaus!

Profiteer nu!
Geef Schrijven Magazine cadeau! (Beeld: SXC)

Geef Schrijven Magazine cadeau!
(en krijg zelf ook een presentje) 

Bestel nu!

Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!

Meer informatie