Maak je blog succesvol met deze do’s en don’ts

Van bloggen kun je tegenwoordig gewoon je beroep maken. Voor aspirerende en debuterende schrijvers is een blog ook een uitermate geschikt medium om jezelf een podium en publiciteit te geven. Met deze do’s en don’ts maak je een succes van je blog!

Do’s


Kies je onderwerp

Een blog over ‘alles en niets’ zal nooit echt goed gaan lopen. Kies een specifiek onderwerp en een doelgroep voor je blog. Hoe specifieker je bent, hoe beter mensen je zullen vinden en hoe meer je je kunt onderscheiden. Wil je een blog starten over thrillers, bepaal dan van te voren waarover je gaat schrijven, zoals:
• Nieuws over thrillerauteurs;
• Recensies van Nederlandse en Engelse thrillers;
• Schrijftips voor thrillers.
• Etc.

Maak je blog persoonlijk

Mensen willen blogs lezen omdat ze op zoek zijn naar artikelen met een persoonlijk tintje. Zorg dat jouw stem doorklinkt in alles wat je schrijft, druk er als het ware jouw unieke stempel op. Dat geeft je blog meerwaarde in vergelijking met bijvoorbeeld nieuwssites. Lezers zullen zo ook meer betrokken raken bij je artikel en je blog, en daarom sneller terugkomen.
Ga interactie aan met je bezoekers
Betrek je lezers bij je blog! Sluit een artikel af met een vraag of oproep ervaringen te delen. Mensen geven graag hun mening op internet, en hoe meer ‘buzz’ er is op je blog, hoe beter hij scoort op Google. Reageer, vooral in het begin, zelf ook weer op de reacties die je krijgt. Bezoekers die zich gezien en gewaardeerd voelen, komen graag terug.

Maak promotie via social media

Een blog starten en beginnen met schrijven is de eerste stap, maar als je net begonnen bent zul je zien dat er weinig bezoekers ‘vanzelf’ op je blog terechtkomen. Gebruik Facebook, Twitter, Instagram, Google+, Youtube of LinekdIn om je blog te delen. Hiermee bereik je mensen die jou volgen en de vindbaarheid van je blog wordt vergroot, zeker als je relevante #hashtags gebruikt.

Blijf schrijven

Eén van de grootste valkuilen bij bloggers, is dat er vroeg of laat altijd een writer’s block komt. Gebrek aan motivatie, gebrek aan tijd, geen inspiratie… heel vervelend, maar blijf wel schrijven! Je kunt beter een kort en minder interessant bericht posten, dan drie weken niks van je te laten horen. Zelfdiscipline is heel belangrijk bij bloggen en regelmatig nieuwe berichten posten zorgt ervoor dat bezoekers vaker terugkomen.


Don’ts

Lange alinea’s schrijven

In een boek schrijf je veel lange alinea’s met weinig witregels. Op papier werkt dit prima, maar op internet leest dit niet prettig. Zorg voor voldoende witregels en schrijf teksten die goed leesbaar zijn. Stel jezelf de volgende vraag: kan iemand dit artikel makkelijk lezen als hij op de trein staat te wachten? Het antwoord moet ‘ja’ zijn. Tenzij je echt over wetenschappelijke onderwerpen schrijft, moet een blogtekst niet te lang zijn.

Schamen voor je blog

Zeker als je een blog hebt waar je persoonlijke dingen wilt delen, is het belangrijk om je schaamte aan de kant te zetten. Als mensen je blog lezen, zijn ze geïnteresseerd in jou en wat je te zeggen hebt. Lezers vinden het leuk om jou te leren kennen, dus je hoeft niet bang te zijn om persoonlijke dingen te delen. Ga wel bewust om met alles wat je deelt en denk goed na over welke aspecten van je leven je liever privé houdt.

Alleen maar negatieve dingen schrijven

Heerlijk, je blog gebruiken als uitlaatklep voor al je frustraties en problemen. Voor jou tenminste, want lezers zitten echt niet te wachten op een blog vol gezeur en gezanik. Je mag af en toe best een kritisch of negatief berichtje posten, maar zorg ook voor positiviteit.

Taalfouten maken

Op internet kijken mensen iets minder kritisch naar taalfouten dan in boeken, maar zorg toch dat je tekst écht in orde is. Zeker als je je blog gebruikt om jezelf te profileren als schrijver. Als je serieus genomen wilt worden, schrijf je zoveel mogelijk zonder taalfouten. Heb je moeite met taal en spelling, vraag dan iemand om je tekst na te kijken of gebruik de taaltips van Schrijven Online.

Door Marije Catsburg

Uitgeven