Afbeelding

Cursus- en studiekosten boven de 500 euro zijn aftrekbaar bij de belasting.

Maak je eigen boek - de basis #1

Hoeveel kost het laten maken van je eigen boek nou eigenlijk?Schrijven Online verzamelt de beste tips en weetjes over het uitgeven van je eigen boek. In eigen beheer, via printing on demand of self publishing platforms. De eerste vraag: hoeveel kost het laten maken van je eigen boek nou eigenlijk?

Uitgeven in eigen beheer wordt een steeds bekendere vorm van publicatie. Het is makkelijk, snel en je bent ervan verzekerd dat je verhaal gedrukt wordt. Daarentegen kost het veel meer tijd en geld dan wanneer je bij een traditionele uitgever wordt gepubliceerd. Ook moet je jezelf verdiepen in zaken als vormgeving, redactie, promotie, distributie, et cetera.

Dus hoeveel kost het laten maken van je eigen boek dan werkelijk? Dat hangt van een aantal factoren af. Wil je een gedrukt boek of ga je voor een e-boek? Wil je een paperback of hardcover, in A4 of A5 formaat, met beeld of zonder beeld? En niet minder belangrijk: hoeveel exemplaren van je boek wil je laten drukken?

Al deze vragen en meer hebben effect op het kostenplaatje. Als voorbeeld maken wij hieronder een berekening van een gedrukt boek bij Pumbo.

Berekening

Hoeveel kost het laten maken van je eigen boek nou eigenlijk?Stel, je hebt een roman geschreven van tweehonderd A4 pagina’s in Microsoft Word. Om de kosten te drukken wil je voor een paperback pocketboek zonder plaatjes, maar met niet al te dun papier. Je kiest voor het volgende:

  1. Geprint boek
  2. Paperback
  3. Tot A5-formaat
  4. Zwart-wit
  5. 90 grams Romandruk (natuurlijk getint)

Met deze keuzes komt de kostprijs van één boek op €13,57 inclusief BTW. Hoger dan je had verwacht? Geen zorg, je krijgt namelijk korting als je meer boeken laat drukken. Dat komt omdat de opstartkosten van een drukmachine hoger zijn dan de doordrukkosten.

Stel dus dat je honderd exemplaren van jouw boek wil laten drukken. Dan krijg je €5,00 korting per exemplaar, waardoor de kostprijs op €8,57 komt te liggen. Dan ben je dus €857,00 kwijt aan het laten drukken van jouw boek.

Dat geld kun je vervolgens terug verdienen door je boek zelf te verkopen. Een standaard boekprijs is €19,95, hoewel je bij ons de verkoopprijs lager kunt zetten om het aantrekkelijker te maken voor de lezer. Die verkoopprijs minus de kostprijs komt op €11,38 winst per exemplaar uit (minus eventuele BTW-kosten als het via een winkel wordt verkocht).

Heb je jouw promotie goed op orde, bijvoorbeeld via sociale media, dan zou je die honderd exemplaren best moeten kunnen verkopen. Zo maak je zelfs winst met uitgeven in eigen beheer, maar reken jezelf niet te snel rijk.

Geen tip meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief en volg Schrijven Online op Facebook en Twitter.