Nominaties VSB poëzieprijs 2016

Nominaties VSB poëzieprijs 2016 bekendDe nominaties van de VSB poëzieprijs 2016 zijn bekend. Pieter Boskma, Geert van Istendael, Ilja Leonard Pfeijffer, Toon Tellegen en Maud Vanhauwaert maken kans op een bedrag van 25.000 euro. Het VSB Poëzieprijs is de belangrijkste prijs voor Nederlandstalige poëzie.

De genomineerden

De dichters ontvangen hun nominatie voor de volgende bundels:

Pieter Boskma, voor de bundel Zelf Uitgeverij De Bezige Bij, 2014

Geert van Istendael, voor de bundel Het was wat was Uitgeverij Atlas Contact 2015

Ilja Leonard Pfeijffer, voor de bundel Idyllen Uitgeverij De Arbeiderspers 2015

Toon Tellegen, voor de bundel De werkelijkheid Uitgeverij Querido, 2014

Maud Vanhauwaert, voor de bundel Wij zijn evenwijdig Uitgeverij Querido, 2014

In totaal waren er 114 inzendingen, zeven bundels meer dan vorig jaar. Thema’s zoals zoektocht naar de eigen identiteit, het spel met werkelijkheid en verbeelding en het verlangen naar taalkunst passeerden de revue. Daarnaast viel de jury een tendens op van expliciet politiek engagement in de vorm van kritische reflectie op de economische en ecologische crises. Ook werd er veel gebruik gemaakt van het werk van voorgangers.

Genomineerden op tournee

Voorafgaand aan de uitreiking van de VSB Poëzieprijs 2016 presenteren de vijf genomineerden hun bundels op verschillende Vlaamse en Nederlandse podia, o.a. in Rotterdam, Gent, Den Haag, Antwerpen, Arnhem, Utrecht en Amsterdam. Kijk voor alle data en locaties op www.vsbpoezieprijs.nl.

De Poëzieweek

Sinds 2013 organiseren bekende poëzie-evenementen als Gedichtendag, de VSB Poëzieprijs, de Dichter des Vaderlands en de Turing Gedichtenwedstrijd hun krachten in de Poëzieweek. De Poëzieweek is een Nederlands-Vlaamse samenwerking van Poetry International, Poëziecentrum, Stichting Lezen Vlaanderen, Stichting Lezen Nederland, Nederlands Letterenfonds, Poëzieclub, Stichting CPNB en Boek.be, met steun van de NederlandseTaalunie. De Poëzieweek duurt van 28 januari tot 3 februari 2016. 

Bron

www.vsbpoëzieprijs.nl.