Overzicht literair nieuws week 10

 Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Literair nieuws week 10 Uitgeverij Gopher overgenomen door Wedding Nederland

Uitgeverij Gopher te Amsterdam is per 1 maart overgenomen door Wedding Nederland. De twee partijen hopen met deze stap auteurs nog beter van dienst te kunnen zijn. De uitgeverij begon twintig jaar geleden met het uitgeven van nieuwe schrijvers en heeft zich ontwikkeld tot expert op het gebied van author initiated publishing.

Bij Wedding Nederland kan men terecht voor documentbeheer en drukwerk. Daarnaast is Wedding Nederland initiatiefnemer van de uitgeverij Apples & Oranges en de webwinkel Heel Nederland Leest, waar naast bekende titels ook werk van onafhankelijke schrijvers te koop is. Uitgeverij Gopher blijft opereren als zelfstandige eenheid binnen Wedding Nederland. Door samen te gaan met Wedding Nederland kan de hele keten van redactie tot distributie onder één dak plaatsvinden.

Bron: Uitgeverij Gopher

Shortlist Libris Literatuurprijs 2018 bekend

Afgelopen maandag werden de genomineerden van de Libris Literatuurprijs bekendgemaakt door juryvoorzitter en oud-winnaar Abdelkader Benali. Maar liefst twee van de zes schrijvers op de shortlist wonnen de prijs al eerder: Ilja Leonard Pfeijffer en Tommy Wieringa. De andere genomineerden zijn Martin Michael Driessen, Marjolijn van Heemstra, Murat Isik en Arjen van Veelen. Op 7 mei zal de winnaar bekend worden gemaakt. De prijsuitreiking zal live te volgen zijn in Nieuwsuur op NPO2.

De prijs wordt dit jaar voor de 25ste keer uitgereikt. Speciaal ter gelegenheid van dit jubileum wordt de bundel Geen Verlangen zonder tekort. De toekomst van de Nederlandstalige literaire roman uitgegeven. In deze uitgave geven 28 auteurs uit Nederland en Vlaanderen hun visie op de toekomst van de roman.

Bron: Libris Literatuur Prijs

Boekenweek 2018 in het teken van de natuur

Aanstaande zaterdag start de Boekenweek. Tot en met 18 maart ontvang je bij besteding van 12,50 aan Nederlandstalige boeken het Boekenweekgeschenk Gezien de feiten geschreven door Griet Op de Beeck. Er zijn door het hele land literaire activiteiten. Op zondag 18 maart kun je gratis met de trein reizen op vertoon van het Boekenweekgeschenk.

Het thema van de Boekenweek is dit jaar de natuur. Dit wordt gevierd met het Schrijversbos. Je kunt vriend van het Schrijversbos worden door minimaal 10 euro te doneren. Bij iedere 50 euro worden er twee bomen geplant. De natuur staat ook centraal in het Boekenweekessay, geschreven door Jan Terlouw onder de titel 'Natuurlijk'. Deze is voor 3,50 te koop bij de boekhandel.

Bron: www.boekenweek.nl 

Remco Campert stopt met schrijven

Dichter, romanschrijver en columnist Remco Campert is gestopt met schrijven. Dat maakte zijn uitgeverij De Bezige Bij bekend. Zijn familie laat weten dat er geen directe medische reden is om te stoppen met werken. 'Hij is moe en oud en heeft genoeg geschreven'.

Remco Campert leverde tot vorige week bijdragen aan Elsevier en de Volkskrant waarvoor hij de wekelijkse column Somberman schreef en een rubriek over poëzie. De schrijver publiceert al vanaf de jaren vijftig en heeft een aanzienlijk oeuvre opgebouwd. Bekende werken van hem zijn Het leven is vurrukkulluk en Een liefde in Parijs. Hij maakte deel uit van de vijftigers. Een groep jonge dichters die in de jaren vijftig braken met de traditionele manier van dichten.

Bron: Nos

Biografen doen een boekje open

Benieuwd hoe een biograaf te werk gaat? Op vrijdag 16 maart kun je met twee schrijvers in gesprek die recent een biografie hebben uitgebracht. De Haagse Kunstkring organiseerde een serie getiteld Biografieën onder de loep, waarvan de vijfde en laatste editie op 16 maart plaatsvindt. Hierin komen Elly Kamp en Jan Bervoets aan het woord. Elly Kamp schreef een dubbelbiografie over het kunstenaarsechtpaar Bordewijk. Jan Bervoets heeft een levensbeschrijving van Alexander Ver Hue geschreven. Beiden komen vertellen over hun werk en gaan met elkaar en de zaal in gesprek. Meer informatie vind je op de website van de Haagse Kunstkring. Reserveren kan per mail, of door te bellen naar 070-3647585.

Uitgeven