Afbeelding

Unsplash.com

Overzicht literair nieuws week 11

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Lees het literaire nieuws van deze week

 

ECI wordt Bookspot

Boekhandel ECI heet sinds 1 maart Bookspot. Met de naamsverandering hoopt eigenaar Novamedia de reputatie van de boekhandel te verbeteren. Volgens ceo van Novamedia Boudewijn Poelmann werd de naam ECI nog te veel geassocieerd met hoe het vroeger was. Het bedrijf heeft grote ambities: de boekenautoriteit van Nederland en Vlaanderen worden. Waarschijnlijk zal ook de ECI Literatuurprijs veranderen in de Bookspot Literatuurprijs.

Bron: Literatuurplein

Literatuurmuseum zoekt vrijwilligers

Het Literatuurmuseum zoekt vrijwilligers om te helpen bij het transcriberen van dagboeken van schrijvers. Het gaat om de dagboeken van Lodewijk van Deyssel, Henri van Booven en J. Greshoff. Via het platform Vele Handen worden de dagboeken online toegankelijk gemaakt. Vrijwilligers dragen bij aan het behoud van literair erfgoed en krijgen een unieke inkijk in de zielenroerselen van de schrijvers. Vor meer informatie en aanmelden: Vele Handen

Nieuwe feministische uitgeverij brengt eerste boek uit

Op 8 maart bracht Uitgeverij Chaos haar eerste boek uit: Een kamer voor jezelf. Een hervertaling van Virginia Woolf's A Room of ones own. De feministische uitgeverij wil ruimte bieden aan tot nu ongehoorde stemmen. Ze zijn op zoek naar fictie, narratieve non-fictie, poëzie of een mix van deze genres. Op hun website kun je verder lezen over de boeken en verhalen waar de uitgeverij naar op zoek is.

Boekenweekgeschenk kritisch ontvangen

Het Boekenweekgeschenk Gezien de feiten van Griet Op de Beeck is met kritiek ontvangen. De novelle krijgt van De Volkskrant slechts één ster. De Groene Amsterdammer typeert het werk als alleen een eerste akte. Griet Op de Beeck heeft inmiddels drie bestsellers op haar naam staan. Haar debuut Vele hemels boven de zevende is verfilmd en bewerkt tot toneelstuk. Een overzicht van alle recensies vind je op Nu.nl.

Wereldpoëziedag 21 maart

Sinds 1999 wordt op de eerste dag van de lente – 21 maart – Wereldpoëziedag gevierd. De dag is door UNESCO uitgeroepen om het lezen, schrijven en publiceren van poëzie te stimuleren. Stichting Granate viert Wereldpoëziedag al op zondag 18 maart door het Gilgamesh Epos te lezen. Deze tekst wordt door velen beschouwd als het oudste gedicht ter wereld. Voor meer informatie en een kaartje zie de website van stichting Granate.