Afbeelding

bron: Google Docs

Overzicht literair nieuws – week 24

Overzicht literair nieuws – week 24Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Winnaar Gouden Strop 2017 bekend

Felix Weber (pseudoniem van Gauke Andriesse) is de winnaar van De Gouden Strop. Hij won deze voor zijn boek Tot stof. De Gouden Strop is een prijs die jaarlijks wordt toegekend aan de beste Nederlandstalige thriller. Het uitreiken van de prijs, in het programma RTL Late Night, was tevens de aftrap van de Spannende Boeken Weken. Deze duren nog tot 25 juni. 
Bron: Spannende Boeken Weken 


Twee prijzen in één etmaal

Frank Westerman wint twee grote prijzen in 24 uur. Afgelopen zondag won hij de VPRO Bob den Uyl Prijs voor zijn boek Een woord een woord. De prijs bestaat uit geldbedrag van 7500 euro.
Zaterdag kreeg Westerman voor dit werk al de De Brusseprijs, ter waarde van 10.000, voor het beste journalistieke boek.
Bron: Nu.nl 

Het eenvoudige leven van Wim Sonneveld

Binnenkort verschijnt het boek Wat leefden wij toen eenvoudig, over Wim Sonneveld, geschreven door zijn 97-jarige broer Jan Sonneveld.
Op 28 juni is het precies een eeuw geleden dat podiumartiest Wim Sonneveld werd geboren in Utrecht. In het boek zijn ook (liefdes)brieven opgenomen tussen Sonneveld en zijn partner Friso Wiegersma, die onder andere als kostuumontwerper, vormgever en tekstschrijver met hem werkte.  Het boek wordt op 25 juni gepresenteerd en zal via internet te bestellen zijn.
Bron: Nu.nl

Wie wordt de beste boekhandelaar van 2017/2018?

Zo’n 11.000 mensen brachten hun stem uit op de boekhandelaren die op de longlist stonden. Daarvan maken de onderstaande vijf boekhandelaren kans op de titel Boekenverkoper van het jaar 2017/2018. Op 28 augustus wordt de uiteindelijke winnaar door een vakjury gekozen.

– Hubert van Belois, Boekhandel Maximus (Rotterdam)
– Margreet de Haan, Boekhandel ’t Spui (Vlissingen)
– Bob Kappen, Boekhandel Van der Meer (Noordwijk)
– Nicole Kleinen, Boekhuis De kleine Tovenaar (Roermond)
– Evelyn Romp, Boekhandel Westerhof (Zwolle)
Bron: Tzum

Meulenhoff verkoopt vertaalrechten Sam Goudsmit

De vertaalrechten van Sam Goudsmit zijn verkocht aan de Amerikaanse Uitgeverij Prometheus Books.
Voor deze biografie dook Volkskrant-journalist Martijn Calmthout in de vrijgegeven archieven van wetenschapper Sam Goudsmit. Het boek verscheen in Nederland in het najaar van 2016.
Van Calmthout is erg blij met het nieuws. 'Sam Goudsmits intrigerende levensverhaal is letterlijk een verhaal van twee werelden, Nederland en de Verenigde Staten. Dat nu ook Amerikaanse lezers daar bij zullen kunnen, is fantastisch. Een dream come true.'
De vertaling van het boek zal naar verwachting in 2018/2019 verschijnen.
Bron: Nu.nl