Afbeelding

bron: Google Docs

Overzicht literair nieuws – week 48

Overzicht literair nieuws – week 48Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Lezers doen minder moeite voor het lezen van science fiction

Uit onderzoek van de professoren aan de universiteiten Washington en Lee in de VS, Chris Gavaler en Dan Johnson, blijkt dat wanneer een tekst wordt geïdentificeerd als science fiction, lezers deze in literair opzicht onbewust minder de moeite waard vinden. Lezers zouden daarom minder hun best doen voor het lezen van teksten uit dit genre.
Bron: The Guardian

Straat Rotterdam wordt vernoemd naar Jan Eijkelboom

Dordrecht heeft sinds september een Jan Eijkelboomsteegje en Rotterdam krijgt nu een Jan Eijkelboomstraat. De journalist Jan Eijkelboom die in 1979 als dichter debuteerde, woonde en werkte zowel in Dordrecht als in Rotterdam. Hij was hoofdredacteur van De Dordtenaar, vervolgens chef van de kunstredactie en daarna chef van de buitenlandredactie van Het Vrije Volk. Later werd hij fulltime-dichter. Eijkelboom overleed in 2008.
Bron: Tzum

Geert Mak richt fonds op voor non-fictieschrijvers

Schrijver Geert Mak heeft voor zijn gehele oeuvre de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs ontvangen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 150.000 euro. De helft van dit bedrag dient als startkapitaal voor een Cultuurfonds op naam. Dit wordt het Geert Mak Fonds voor non-fictieschrijvers. Het nieuwe fonds is bedoeld voor het ondersteunen van schrijvers om nieuwe projecten mogelijk te maken voor het ‘heroveren van de waarheid’.
Bron: Atlas Contact

Standaard Boekhandel beste winkelketen van België

Tussen 2 oktober en 15 november beoordeelden ruim 187.000 consumenten meer dan zeventig retailers in 25 verschillende categorieën. Na de eerste stemronde won Standaard Boekhandel al beide trofeeën in de categorie 'Leeswaren' ('Beste Winkelketen' én 'Beste Webwinkel'). Ook in de finale tussen alle categoriewinnaars slaagde de keten erin om de hoogste score van alle retailers te halen.
Bron: Knack

Uitgeven