Afbeelding

Beeld Pexels

Overzicht literair nieuws – week 9

Het literaire nieuws van week 9Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Longlist Europese Literatuurprijs 2018 bekend

De longlist voor de Europese Literatuurprijs 2018 is bekend. Er zijn twintig titels geselecteerd door elf Nederlandse boekhandels. Deze titels behoren naar hun mening tot de beste Europese romans die in 2017 in het Nederlands verschenen zijn. De boeken zijn uit negen verschillende talen vertaald. De Europese Literatuurprijs bestaat uit een geldbedrag van €10.000 voor de schrijver en €5.000 voor de vertaler van het winnende boek.

De longlist geeft een gevarieerd aanbod weer, zowel op thematisch als op geografisch vlak. Tegen de achtergrond van de geschiedenis van Europa wordt er veel over ontheemding in de moderne tijd geschreven. De verhalen gaan over goede bedoelingen en gemakzucht: van wat we ooit wilden en over wat we zijn geworden. Ook toont de longlist variëteit van de hedendaagse Europese literatuur en de Nederlandse vertaalcultuur. De romans vertellen over rebelse geesten, onverwoestbare vriendschappen, taal, overleven en liefde. De uitgeverijen Bezige Bij en Querido hebben de meeste nominaties op hun naam staan.

Bron: Europeseliteratuurprijs

Jeroen Brouwers krijgt eredoctoraat van Radboud Universiteit

De bekende schrijver Jeroen Brouwers krijgt op 18 oktober 2018 een eredoctoraat van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Dit werd dinsdagochtend bekendgemaakt. Op de site van de universiteit licht Jos Joosten het eredoctoraat toe:

‘’Brouwers heeft belangrijke maatschappelijke kwesties behandeld in zijn romans. Denk aan de verwerking van de Tweede Wereldoorlog in Indië in ‘Bezonken Rood’ (1981) en het misbruik in de katholieke kerk in het boek ‘Het hout’ (2014). Verder is hij een groot essayist. Voor veel schrijvers is hij een voorbeeld, want hij leeft voor en door de literatuur. Als beschouwer schrijft hij ook over de Vlaamse literatuur. Dit is een bijzonder aandachtspunt van de Nijmeegse neerlandistiek.

Bron: Tzum

Ronald Giphart op de Dag van het Fantastische Boek

De Nederlandse literaire schrijver Ronald Giphart komt naar de Dag van het Fantastische Boek. Giphart zal op het literair festival in Amsterdam een lezing geven over het ‘I Robot-project’ dat hij afgelopen oktober voor Nederland Leest voltooide.

Samen met het Meertens Instituut en de Universiteit Antwerpen ging Giphart de uitdaging aan om met een robot een roman te schrijven. Tijdens de Dag van het Fantastische Boek blikt hij terug op deze ervaring. Verder licht hij zijn visie op robotica voor de literatuur toe.

De robot AsiBot is nog niet de allerbeste schrijver. Hij heeft de auteur nog nodig en dat blijkt ook uit enkele opmerkelijke zinnen die hij geschreven heeft: ‘De Machines hebben de Aardlingen niet meer nodig, andersom wel.’ of ‘Robots zijn er voor de mensen, mensen zijn er voor zichzelf.’.

Bron: Dagvanhetfantastischeboek

Netflix koopt rechten op van serie gebaseerd op het boek ‘Het Parfum’

Neflix heeft de rechten van de Duitse serie Parfum gekocht. De serie is een duistere, maar moderne versie van het boek Das Parfum van Patrick Süskind. De serie wordt komende herfst op Netflix verwacht.

Het oorspronkelijke verhaal uit 1985 gaat over een jongen in het achttiende-eeuwse Frankrijk met een wonderbaarlijk reukvermogen. Op een dag wordt hij overvallen door de heerlijke geur van een jong meisje. Hij probeer haar lichaamsgeur toe te eigenen en vermoordt haar per ongeluk. De jongen besluit daarna om parfumeur te worden, wat meer moorden tot gevolg heeft. Das Parfum werd in 2006 verfilmd.

De nieuwe serie geeft een moderne draai aan het verhaal Parfum. Een profiler onderzoekt verschillende moordzaken die leiden naar een groepje jongens op een kostschool. De jongens experimenteren met het manipuleren van mensengeur.

Bron: Nu.nl

Door Nicolette Hendriks

Uitgeven