Overzicht van literair nieuws – week 51

Literaire nieuws: een overzichtBreng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

Schrijver Jacq Vogelaar overleden

Op maandag 9 december is de schrijver Jacq Vogelaar op 69-jarige leeftijd overleden. Vogelaar, een pseudoniem van Frans Broers, debuteerde in 1965 als dichter. Hij schreef een aantal experimentele romans zoals Anatomie van een glasachtig lichaam (1966). Vogelaar ontving voor De dood als meisje van acht (1991) de F. Bordewijkprijs. Daarnaast kreeg hij in 2006 de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele oeuvre.

Vogelaar was ook essayist en criticus. Vanaf 1971 heeft hij onder andere recensies en essays geschreven voor De Groene Amsterdammer. Lees hier meer over Jacq Vogelaar. Op de website van De groene Amsterdammer is een in memoriam te lezen van hoofdredactrice Xandra Schutte. 

Dichter en artiest Martijn Teerlinck overleden

Op dinsdag 10 december is dichter en artiest Martijn Teerlinck, ook bekend als The Child Of Lov, overleden. Teerlick is overleden aan de complicaties van een hartoperatie. Teerlinck won in 2010 het NK Poetry Slam. Hij was ook r&b/soul zanger en bracht in mei dit jaar zijn debuutalbum uit, genaamd: The Child Of Lov. Aan dit album deden onder andere Damon Albarn (Blur, Gorillaz), rapper MF DOOM en bassist Thundercat mee. Teerlinck ontving van het Britse NME een prijs voor beste nieuwkomer. Lees hier meer over Teerlinck.

Favoriete boeken 2013 van New Yorker, Book Riot en The Economist

Bij het Amerikaanse tijdschrift New Yorker zag men dit jaar zoveel goede boeken, dat het niet in één overzichtstuk paste. Rivka Galchen en Joyce Carol Oates, die beiden regelmatig in het blad publiceren, gaven al hun boekenvoorkeur. Oates noemt onder andere de verhalenbundel A permanent member of the family van Russell Banks. Galchen noemt onder meer Professor Borges, een compilatie van lezingen die Jorge Luis Borges in 1966 gaf over Engelse literatuur.

Bij Book Riot hebben ze een lijst gemaakt waar onder andere The Goldfinch van Donna Tartt en Stephen Kings Joyland op staat. Op de lijst van The Economist kom je vooral wetenschappelijke  en politieke boeken en biografieën tegen. Zoals bijvoorbeeld het levensverhaal van Margaret Thatcher. Lees hier meer over de lijsten.

Esther Gerritsen wint Frans Kellendonk Prijs 2013

Schrijfster Esther Gerritsen heeft de Frans Kellendonk Prijs 2013 gewonnen, zo meldt Tzum. De prijs wordt eens in de drie jaar uitgereikt en gaat naar een Nederlandstalige auteur met een literair oeuvre dat getuigt van een onafhankelijke en originele kijk op het maatschappelijke of existentiële publiek. Gerritsen krijgt een geldbedrag van € 5.000,-.

Onderzoek naar woordkennis van het Nederlands

Het Groot Nationaal Taal onderzoek is een unieke online test. Tijdens de tekst moet je snel aangeven of het getoonde woord bestaat of niet. Zodoende hebben de psycholinguïsten Marc Brysbaert en Emmanuel Keuleers van de Universiteit Gent in Nederland en Vlaanderen de kennis van de woordenschat van inmiddels 400.000 mensen getest. Hoe meer talen je kent en hoe ouder je bent, hoe rijker je woordenschat in je moedertaal, bleek uit dit onderzoek. Voor meer informatie over de onderzoeksresultaten, klik hier.

Willem Jan Otten krijgt P.C. Hooft-prijs 2014

De organisator van de stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde heeft bekend gemaakt dat schrijver Willem Jan Otten deze prijs zal ontvangen voor zijn beschouwend proza. Dit meldt nu.nl. De prijs wordt uitgereikt op 22 mei 2014 in het Letterkundig Museum in Den Haag. Otten wint een bedrag van € 60.000,-.

Bron

www.demorgen.be/dm/nl/4651/Boeken/article/detail/1758552/2013/12/15/Onderzoek-naar-woordkennis-van-het-Nederlands-doorbreekt-cliches.dhtml