Afbeelding

Beeld door Annet de Graaf

PREVIEW: Hoe wek je een overtuigend personage tot leven?

Hoe wek je een overtuigend personage tot leven?Personages zijn de bewoners van romans. Zonder sterke personages is de roman een leegstaand huis. Maar hoe creëer je een sprekend personage, iemand die een verhaal of roman kan dragen? Waar begin je? Franca Treur, Sien Volders en Jan van Mersbergen verklappen hun geheimen.

Door Roman Helinski

Franca Treur publiceerde afgelopen oktober Hoor nu mijn stem bij uitgeverij Prometheus, haar derde roman. Het personage dat hierin een belangrijke rol speelt, begon bij Treur met een scène die ze voor zich zag: ‘Een meisje dat dankbare gevoelens heeft richting de streng-gereformeerde domineesvrouw die haar helpt haar familie ervan te overtuigen dat ze moet gaan studeren. Dat gegeven vond ik meteen mooi, omdat je dat niet verwacht van juist een domineesvrouw. Die domineesvrouw blijkt veel meer geëmancipeerd dan je denkt. Dat meisje, Ina, moest dus in een streng-gereformeerd milieu opgroeien, en haar familie moest conservatief zijn. En zo groeit zo iemand. Wat het is met dankbare gevoelens: je kan ze soms wel heel sterk voelen, maar ze uiten is vers twee. Dat is ook bij Ina zo. Ze stelt zich voor hoe ze bij die dominee aanbelt, dat zijn vrouw open doet en dat zij, Ina, dan bepaalde zinnen zegt die ze al helemaal heeft voorbereid. Maar uiteindelijk doet ze het niet. Scène voor scène groeit zo’n personage. Soms werk je aan een scène waarvan je voelt dat die niet zo bij het karakter past. Dat zijn de momenten waarop je moet nadenken: wat is ze nou voor iemand? Iemand mag best onverwachte dingen doen, maar het moet wel geloofwaardig blijven.’ Geloofwaardigheid is voor Treur een belangrijke voorwaarde voor een karakter. Wanneer is ze als schrijfster tevreden?

Wil je de geheimen van Franca Treur, Sien Volders en Jan Mersbergen lezen? Je vindt ze in het komende nummer van Schrijven Magazine. Nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 20 november 16:00 u. van de introductieaanbieding.

Word abonnee   Geef Schrijven Magazine cadeau

Techniek