PREVIEW: Zo kom je tot de ontknoping van je verhaal

Er wordt in schrijfboeken meer aandacht besteed aan het begin van een verhaal dan aan het eind. Toch is niets is zo bepalend voor een verhaal als het einde. Het is de laatste indruk die achterblijft, de laatste noten die in het oor van de lezer naklinken.

Door Inge Schouten

Als het goed is, is het eind van een verhaal een logisch vervolg van alle gebeurtenissen die tot nu toe plaatsgevonden hebben. Elk zorgvuldig opgebouwde schakel leidt hier naartoe. De aanzwellende golf die steeds krachtiger wordt en naar de rotsen gezogen wordt om uiteen te spatten of juist in kracht af te nemen en weer opgenomen te worden door de zee. Het is niet weer een aanleiding om van vooraf aan te beginnen en het kan ook niet zo zijn dat er verhaallijnen in de lucht blijven hangen wanneer het boek dichtgeslagen wordt. Ook al is een verhaal nog zo gedetailleerd, wordt het goed beschreven en is het nog zo boeiend; zonder een bevredigend einde is het niks. Lezers verlangen nu eenmaal dat de literaire rechtvaardigheid zegeviert en personages doelen bereiken of juist niet. Angsten moeten worden overwonnen en emoties moeten weer onder controle zijn. Het lijkt makkelijker dan het is.

Hoe komt een schrijver tot de juiste keuze voor de ontknoping van zijn verhaal? Leven zijn personages nog lang en gelukkig of sterven ze eenzaam en roemloos? Dit is het moment waarop alles in elkaar valt en de schrijver eindelijk kan laten zien wat hij wil vertellen. Is de schrijver een ‘boontje komt op zijn loontje’-aanhanger of een romanticus: eind goed, al goed? Aanbeland bij het einde heeft de schrijver nog maar één probleem dat opgelost dient te worden: hoe loopt het verhaal af?

Je vindt het hele verhaal van deze sterauteur én haar tips in het komend nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 2 februari verschijnt . Wil je dit nummer niet missen, maar ben je nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 22 januari 16:00 u. van de introductieaanbieding, dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee   Geef Schrijven Magazine cadeau