Schrijfadvies van dichter Ruth Koops van ‘t Jagt

In ieder nummer van Schrijven Magazine interviewt dichter en schrijfdocent Remco Ekkers een dichter over zijn of haar werk. Deze keer: Ruth Koops van ‘t Jagt.

Door Remco Ekkers

Ruth Koops van ‘t Jagt (Assen, 1985) was in 2001 één van de tien winnaars van Doe Maar Dicht Maar. Ze studeerde Nederlandse Taal & Cultuur en Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In het studiejaar 2006/2007 was ze huisdichter van deze universiteit. Na haar huisdichterschap nam ze plaats in de redactie van Doe Maar Dicht Maar, waar ze gedichten van jonge dichters selecteert. Samen met Lieke van den Krommenacker won ze in 2013 het Hendrik de Vriesstipendium. Ruth en Lieke publiceerden eind 2014 de novelle Hogelandlopers en werken nu aan een hoorspel.

Schrijven Magazine: Kun je de lezers van dit blad een advies geven?

Ruth Koops van ‘t Jagt: Ik heb er twee en ze zijn beide afkomstig van Esther Jansma. Ik heb een serie werkcolleges bij haar gevolgd toen ze in Groningen gastschrijver was. Ze gaf ons een heel concrete opdracht waar ik veel aan heb gehad. Zoek een gedicht dat je mooi vindt, dat je raakt en schrijf er een tegengedicht bij.

Dat kan op verschillende manieren. Ik koos een gedicht van Tsead Bruinja dat ging over naderend ouderschap en ik heb een tegengedicht gemaakt door vanuit het perspectief van een ongeboren baby te gaan schrijven. Dat is een mooie oefening, want je begint met iets concreets en je hoeft niet vanuit inspiratie aan de gang te gaan. Het is ook een oefening in lezen. Je moet het bestaande gedicht goed lezen en je afvragen: wat staat er eigenlijk. Hoe kan ik daar op een goede manier mee aan de haal gaan?

Meer lezen? Nog even geduld, je vindt het interveiw in het juninummer van Schrijven Magazine!

Tijdelijke aanbieding: wie nu een abonnee werft voor Schrijven Magazine of zelf abonnee wordt, krijgt het Retorisch Woordenboek (t.w.v. € 22,50) cadeau!

Werf een abonnee      Word abonnee

Meer over dit nummer  

Nog geen abonnee? Neem vóór dinsdag 26 mei, 16.00 u. een abonnement, dan krijg je dit nummer thuis!

Bron

www.schrijvenonline.org

Techniek