Schrijfprobleem #2: wachten op inspiratie

Wachten op inspiratie is een veelgemaakte fout van schrijvers.Het schrijfprobleem van deze week draait om een fout die door zowel beginnende als gevorderde schrijvers wordt gemaakt: wachten met schrijven tot ze inspiratie hebben.

Schrijven is een vak. Alle schrijvers moeten zichzelf soms dwingen om te blijven zitten en te schrijven. Zoals de Amerikaanse auteur Peter De Vries eens zei: ‘Ik schrijf als in inspiratie heb, en ik zorg ervoor dat ik iedere ochtend om negen uur inspiratie heb.’

Mensen die beginnen met schrijven zijn vaak enthousiast en kunnen veel over hun onderwerp spuien. Maar uiteindelijk stuit elke schrijver op het moment dat er niks uit de pen lijkt te komen. Velen gebruiken een writer’s block als excuus, maar vaak komt het neer op een kwestie van geduld. Heb je dat niet, of word je snel afgeleid door je omgeving, dan kun je je verhaal wel vergeten.

Je bent pas een schrijver als je schrijft. Natuurlijk heb je alle tijd om na te denken - dat is zelfs één van de belangrijkste onderdelen van schrijven - maar ga niet met iets anders aan de slag voordat je een ingeving krijgt. Ga zelf op zoek naar die inspiratie. Ga zitten en schrijf. Je zult merken dat hoe meer je schrijft, hoe meer je geest eraan zal wennen om te blijven schrijven. Voor je het weet heb je geen ingeving meer nodig om aan de slag te gaan; die ingeving creëer je zelf.

Maar wat als je echt niks meer op papier krijgt? Dan zijn er zat andere opties. Doe onderzoek voor je verhaal, woon een lezing van een auteur bij, doe mee aan een workshop of schrijfwedstrijd, begin aan een nieuw verhaal, et cetera. Als schrijver ben je immers nooit klaar, en dat is maar goed ook.

Bron

www.schrijvenonline.org