Afbeelding

Deze schrijfoefening wordt tijdelijk aangeboden.

Schrijfprobleem #3: niet beginnen met schrijven

Als schrijver wil het wel eens lastig zijn om te beginnen met schrijven.

Het schrijfprobleem van deze week is één die we waarschijnlijk allemaal kennen: niet beginnen met schrijven. Veel bekende schrijvers geven toe hier ook last van te hebben. Wat doe je er nou eigenlijk tegen?

Je bent een schrijver of je bent het niet. Er is geen middenweg. En je kunt jezelf natuurlijk pas schrijver noemen als je schrijft. Een grote angst bij veel (startende) schrijvers is of ze het wel kunnen. Is mijn werk goed genoeg? Wie wil mij nu lezen boven namen als Arnon Grunberg of Arthur Japin? Het antwoord op die vragen kun je pas te weten komen als je het probeert.

Wacht dus niet op ‘het juiste moment’ en wacht niet op inspiratie (want inspiratie wacht op jou). Als je één van die mensen bent die zegt: ‘Ik heb altijd al een boek willen schrijven’, dan is daar maar één juist antwoord op: begin. Maar waar dan? En hoe? Simpel: waar je maar wilt.

Een begin maken aan een verhaal lijkt als dweilen met de kraan open: er ligt overal wel iets om mee aan de slag te gaan. Zet dat beeld uit je gedachten en begin met wat je op dit moment wil schrijven. Is dat middenin het verhaal, of zelfs het einde? Geen probleem! Veel beginnende schrijvers zitten dagen vast op het verzinnen van de hele plot, of op een eerste zin of hoofdstuk. Deze elementen zijn inderdaad cruciaal, maar ontpoppen vaak pas tijdens het schrijfproces. Herschrijven kan immers altijd.

Vertrouw erop dat hoe meer je schrijft, hoe meer je opvulling kunt geven aan het geheel. Heb je altijd al willen schrijven? Open een Word-document of pak pen en papier en begin. Een meer geschikt moment zal zich niet voordoen.

Bron

www.schrijvenonline.org