Start » Nieuws » Schrijfprobleem #39: je publiek niet kennen

Schrijfprobleem #39: je publiek niet kennen

8 April 2013

Voor welke doelgroep schrijf jij?Je schrijft wat jij wil schrijven, maar als je in de boekhandel terecht wil komen, moet je een doelgroep voor ogen hebben.

De doelgroep is het publiek dat jij met jouw boek wil aanspreken. Veel schrijvers kunnen al zeggen dat ze voor kinderen, jongvolwassenen of volwassenen schrijven, maar over de nuances in die groepen wordt te weinig nagedacht.

Als je voor kinderen schrijft, heb je leeftijdsgroepen om uit te kiezen. Een kind van acht leest immers totaal anders dan een kind van twaalf. Naarmate de doelgroep ouder wordt, moet je meer naar de demografie kijken. Schrijf je een Young Adult boek voor jongens of meisjes? Wil je jongeren die worstelen met de liefde aanspreken, of ga je voor een stoer verhaal waar de lezer zijn fantasie de vrije loop kan laten gaan?

Schrijf je voor volwassenen, dan moet je hier des te meer rekening mee houden. Hoe duidelijker je kunt zeggen voor wie jouw boek bestemd is, hoe beter je het kunt pitchen bij de uitgever. Uitgevers kijken namelijk meteen naar de beoogde doelgroep. Zo kunnen ze immers vaststellen of het boek wel bij hen past, in welk fonds het terecht moet komen en hoe ze de marketing van het boek moeten aanpakken.

Bovendien kun je efficiënter te werk gaan als je weet voor wie je schrijft. Ben je bezig met een thriller, doe dan onderzoek naar andere boeken in dat genre. Hebben die schrijvers dezelfde doelgroep voor ogen, en zo ja, hoe spreken zij die aan? Verschilt dat met jouw stijl en kun je daarvan leren? Een andere, nuttige methode is internetfora bezoeken om de reacties van lezers op die boeken te lezen. Zo kun je een helder beeld krijgen van waar de lezer op let en behoefte aan heeft.

Bron: www.schrijvenonline.org

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Schrijfprobleem #38 - niet herschrijven
- Schrijfprobleem #37: geen basis leggen
- Schrijfprobleem #36: geen onderscheidend idee hebben
- Schrijfprobleem #35: uitgevers als vijand zien
- Schrijfprobleem #34: je kennis niet delen


Tags:
Bloedstollende thriller

Lees het lentenummer van Schrijven Magazine. Word vóór donderdag 22 maart 16:00 u. abonnee!

Speciale aanbieding
Geef Schrijven Magazine cadeau! (Beeld: SXC)

Geef Schrijven Magazine cadeau!
(en krijg zelf ook een presentje) 

Bestel nu!
Lees Schrijven Magazine

Lees het lentenummer van Schrijven Magazine. Word vóór donderdag 22 maart 16:00 u. abonnee!

Meld je aan
Succes met eigen beheer

 Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Word vóór 16.00 u. abonnee...

Profiteer nu!