Afbeelding

© Uitgeverij Eigenzinnig

Screenshot: het schrijfproces van een crowd novelle

Screenshot, de crowd novelle van Schrijven Online, wordt in juni gepubliceerdOp 11 juni 2016 wordt de crowdnovelle Screenshot verwacht bij uitgeverij Eigenzinnig. Drie jaar geleden begon op Schrijven Online dit grote project crowdwriting. Maar hoe gaat deze bijzondere manier van schrijven nou in zijn werk? Jolanda Roth geeft je een kijkje achter de schermen bij het maken van Screenshot.

Schrijfproces

Screenshot is tot stand gekomen dankzij crowdwriting. Het eerste hoofdstuk van het boek werd geschreven door thrillerschrijfster Judith Visser. Leden van Schrijven Online konden een tweede hoofdstuk schrijven op basis van dat eerste hoofdstuk. Visser en Johan van der Ende kozen uit de inzendingen de beste, welke gebruikt werd als tweede hoofdstuk. Op basis daarvan konden deelnemers dan weer een derde hoofdstuk schrijven, enzovoorts, tot er 12 hoofdstukken geschreven waren. Alle inzendingen waren online te lezen, waardoor er onderling feedback gegeven werd.

Jolanda Roth was één van de deelnemers. Aanvankelijk nam ze zich voor om één inzending te plaatsen, maar dat werden er uiteindelijk acht.

Bijzonder aan dit project was de hechte groep die alle deelnemers vormden. ‘De bereidheid om elkaar te helpen was groot. Ik leerde begrijpen wat ik én de anderen beter hadden kunnen doen. De groep werd steeds hechter en ik maakte online vrienden die uitkeken naar mijn schrijfsels,’ aldus Roth. De groep kenmerkte zich door een plezier voor het werken aan Screenshot. De deelnemers motiveerden elkaar om het beste van zichzelf te laten zien, waardoor iedere winnaar zijn of haar unieke stempel op het verhaal drukte.

Publicatie

Al deze unieke stempels bleken nog wel een probleem. Aan het eind van de wedstrijd was Screenshot nog niet klaar voor publicatie. Roth werd gevraagd om de novelle te redigeren. Roth: ‘Ik maakte het verhaal visueel op een strook behangpapier. Eén scene per post-it, elke verhaallijn zijn eigen kleur. Zo kreeg ik overzicht.’

De verschillende kleuren en vele post-its lieten aan Roth zien dat de groep tijdens het schrijfproces geen eenduidig beeld had van belangrijke aspecten, zoals het einde: ‘Op het moment dat ik naar het behangpapier vol gekleurde post-its staarde, drongen de gevolgen hiervan goed tot mij door,’ aldus Roth. 

En dus moest er geschrapt worden en herschreven, een proces wat uiteindelijk acht maanden in beslag heeft genomen. Een moeilijke taak, want enerzijds moest er een eenheid gemaakt worden van de twaalf bestaande hoofdstukken, maar anderzijds moest ook de eigen inbreng van de afzonderlijke schrijvers herkenbaar blijven. Het resultaat? ‘Screenshot is een unieke crowdnovelle, een spannende thriller, een beetje absurd en vol verrassende wendingen. Het schrijfplezier spat ervan af,’ aldus Roth.

Ben je ook zo benieuwd naar de uiteindelijke novelle? De publicatie staat gepland op 11 juni 2016 bij uitgeverij Eigenzinnig.