Afbeelding

Beeld Pixabay

Taalpolitie: 7 antwoorden op jouw prangende vragen over leestekens

Leestekens zijn ingewikkeld, daar kunnen we niet omheen. We zetten daarom 7 vragen en antwoorden over leestekens op een rij!


1. Moet de bezittelijke –s los of vast?

Deze vraag is te wijten aan onze nauwe band met het Engels. In het Engels wordt deze lieve bezittelijke -s namelijk los geschreven (‘s). In het Nederlands zit hij daarentegen als het even kan gezellig aan het betreffende woord vast. De enige uitzonderingen worden gemaakt bij afkortingen, woorden eindigend op een sisklank zoals ‘Truus’ en bij woorden die op een klinker eindigen zoals ‘oma’. Bij deze uitzonderingen gebruik je wel de ’s en in alle andere gevallen plak je die –s lekker aan het woord vast.

2. Schrijf je gedachten tussen aanhalingtekens?

Het antwoord is kort maar krachtig: nee. Gedachten schrijf je niet tussen aanhalingstekens.

3. Moeten er spaties om het &-teken heen?

Ja en nee. Als het &-teken tussen twee woorden staat, staan er spaties omheen. Staat het &-teken tussen twee letters, dan mag je het allemaal aan elkaar vastplakken.

4. Komt er na een dubbele punt altijd een hoofdletter?

Nee, zeker niet. Er komt zelfs standaard een kleine letter achter. Je sluit er geen zin mee af, dus het werkt eigenlijk net als een komma. Alleen als er een naam volgt, een citaat of een opsomming van hele zinnen, mag je na de dubbele punt met een hoofdletter beginnen.

5. Komt er na ‘enz.’ of het beletselteken (…) nog een punt?

Nee. Nergens voor nodig. Als je de volgende zin gewoon weer met een hoofdletter begint, snapt iedereen waar je mee bezig bent.

6. Moet de komma bij de onderbreking van een citaat binnen of buiten de aanhalingstekens?

In de literaire wereld, de wereld waar jij je als het goed is in bevindt, is het gebruikelijk om de komma binnen de aanhalingstekens te plaatsen. Het maakt niet uit of de komma wel of niet bij het citaat hoort. In de ‘gewone’ wereld maakt dat wel uit. Hoort de komma bij het citaat, dan zet je hem voor het aanhalingsteken en zo niet, dan gaat hij erachter.

7. Hoort de punt bij een citaat voor of achter het aanhalingsteken?

Dat hangt ervan af. Als het citaat een hele zin is, dan hoort de punt erbij en staat dus voor het afsluitende aanhalingsteken. Is het citaat geen hele zin, dan zet je er lekker een punt achter. Achter het aanhalingsteken dus.

Bronnen: Leestekens geregeld van Onze Taal en taaladvies.net
 

Techniek

Dossier