Afbeelding

Beeld: Pexels

Tien keer een vrouwelijke Nobelprijswinnaar (8)

Tien keer een vrouwelijke Nobelprijswinnaar (8)Tien weken lang zullen wij op woensdag een vrouwelijke Nobelprijswinnaar uitlichten. Allen uit de categorie Literatuur. Deze week: Doris Lessing, winnaar van 2007. 

Achtergrond

Doris Lessing werd geboren als dochter van een verpleegster en een Britse officier. Ze groeide op in Zimbabwe en verliet haar ouderlijk huis al op vijftienjarige leeftijd. Ze trouwde twee keer en kreeg drie kinderen. In 1949 verhuisde ze met haar jongste zoon naar London, hier werd haar eerste roman, Het zingende gras, gepubliceerd.


Structuur van het verhaal

Lessings fictieliteratuur wordt meestal in drie fasen ingedeeld: de communistische betrokkenheid (1944-1956), radicale teksten over sociale problemen en psychologische thematiek (1956 – 1969), en  soefithematiek (een geloof/traditie uit de vroege islam).
Lessing wordt gezien als een prominente feminist, alhoewel zij zichzelf niet zo noemde.

De prijs

Doris Lessing kreeg vele prijzen voor haar werk, bijvoorbeeld de Los Angeles Times Book Prize (1995) en de David Cohen British Literary Prize (2001). In 2008 rekende The Times haar tot de vijftig beste Britse auteurs sinds 1945. In 2007 won ze de Nobelprijs voor Literatuur, de jury noemde haar een  ‘heldendichteres van de vrouwelijke ervaring, die met scepsis, vuur en visionaire kracht een verdeelde beschaving onder de microscoop heeft gelegd’.