Afbeelding

Bron: Schrijven

Trending topic: Chinese schrijver blijkt moordenaar

Trending topic: Chinese schrijver blijkt moordenaarIets meer dan een week geleden werd de Chinese auteur Liu Yongbiao gearresteerd voor een viervoudige moord 22 jaar geleden. Het was DNA-materiaal dat de politie uiteindelijk naar de dader toe leidde, maar de schrijver lijkt in zijn boeken al eens gehint te hebben naar zijn betrokkenheid.

De moord

In november 1995 werden in een pension in het Chineze Huzhou een gast, de twee eigenaars, en hun 13-jarige kleinzoon gedood. De politie kon uit ooggetuigenverslagen en bewijsmateriaal alleen opmaken uit welke regio de daders kwamen, daarna liep het spoor dood. Afgelopen zomer werd het onderzoek heropend vanwege de beschikbaarheid van nieuwe DNA-technologie, en zo konden de twee daders alsnog gearresteerd worden.

Liu Yongbiao heeft de moord bekend. Toen de politie voor zijn deur verscheen, zou hij gezegd hebben dat hij al die tijd op hen gewacht had.

Een verkapte bekentenis

Liu Yongbiao is in zijn eigen land een redelijk bekende schrijver. Hij schreef meerdere boeken, waarvan er een bewerkt werd tot een televisieserie. Ook won hij een lokale literaire prijs. In het voorwoord van zijn in 2010 verschenen roman, in het Engels The Guilty Secret, schreef hij over plannen voor een spannend boek waarin een knappe schrijfster uit handen van de politie weet te blijven ondanks het plegen van meerdere moorden. Destijds schreef hij dat de inspiratie voor dit idee uit misdaadboeken en -films kwam, maar het lijkt er nu op dat zijn eigen geweten de inspiratiebron vormde.

Bron

www.nytimes.com/2017/08/17/world/asia/china-novelist-murder-liu-yongbiao.html

Uitgeven