Afbeelding

Bron: Schrijven

Trending Topic: Uitgeverij Atlas Contact toch zelfstandig na staking schrijvers?

Trending Topic: Uitgeverij Atlas Contact toch zelfstandig na staking schrijvers?De afgelopen twee weken is Uitgeverij Atlas Contact veel in het nieuws geweest. Een directeur die plotseling opstapt, schrijvers die gaan staken… Inmiddels is de situatie weer helemaal veranderd.


Schrijversprotest heeft resultaat

Na het onverwachte vertrek van directeur/redacteur Mizzi van der Pluijm besloot een groot aantal schrijvers te gaan staken. Zij ondertekenden een petitie en besloten de pen neer te leggen tot er meer duidelijkheid kwam over het vertrek van Van der Pluijm en de toekomst van Atlas Contact.
Het is niet eerder voorgekomen dat schrijvers zo massaal  in opstand kwamen tegen een uitgeverij. Hun protest heeft echter zijn vruchten afgeworpen: de directie vond het risico van een ‘lege uitgeverij’ – een uitgeverij zonder schrijvers - te groot om geen gehoor te geven aan de wensen van de schrijvers. 
De schrijverscommissie – bestaande uit Maarten Asscher, Hanna Bervoets, Michael Bijnens, Jutta Chorus, Geert Mak, Lieke Marsman en Nelleke Noordervliet – is twee dagen in overleg geweest met algemeen VBK directeur Wiet de Bruin en voorzitter Theo van der Raadt van de raad van commissarissen. Het resultaat is verrassend: Mizzi van der Pluijm krijgt nu een half jaar de tijd om te onderzoeken of Atlas Contact een zelfstandige uitgeverij kan worden.

De toekomst van Atlas Contact

De auteurs en Van der Pluijm waren van mening dat de toekomstplannen waarbij VBK en abonnementsdienst Bookchoice samen beleid zouden maken, niet pasten bij de uitgeverij.  De schrijvers vreesden dat zij voor weinig geld ‘content’ moesten produceren om Bookchoice overeind te houden. Bovendien had de groep schrijvers weinig vertrouwen in de dienst.
Wiet de Bruin vond dat het inslaan van een nieuwe weg noodzakelijk was. ‘Dat is ook wat ons gevraagd is vanuit het ministerie, toen de vaste boekenprijs voor nog vier jaar werd gegarandeerd.’ Met Bookchoice zou het bedrijf naar schatting ruim een miljoen euro omzet per jaar kunnen maken.
De schrijvers en van der Pluijm waren echter bang dat dit ten koste zou gaan van hun autonomie en vond dat deze nieuwe beleidsplannen niet pasten bij de uitgeverij.

Bron: het NRC 

Uitgeven