VOORPRET: Dialogen schrijven met expert Esther Gerritsen

Goede dialogen maken je verhaal een stuk interessanter. Wat kun jij leren van dialogenexpert Esther Gerritsen? Je leest het in het komende nummer van Schrijven Magazine. Wij lichten een tipje van de sluier.

Door Vivian de Gier en Marc Brester 

‘Dialogen schrijven vind ik het leukste wat er is. Waar het daarbij vooral om draait, met name bij toneelteksten, is dat mensen niet precies zeggen wat ze bedoelen. Iemand stoot zich tegen de tafel en begint vervolgens de tafel uit te schelden en keihard te huilen, en dan weet je als kijker of lezer dat die uitbarsting niet over die tafel gaat, maar dat er heel andere dingen spelen. Ik gebruik dialogen niet voor informatieoverdracht. Als iemand alcoholist is, kun je dat op een eenvoudige manier laten zien in handelingen; daar hoef je niets over te zeggen.  

Een dialoog is veel interessanter als er iets in gebeurt, als de dialoog als het ware een handeling op zichzelf is. De meeste inspiratie voor goede dialogen doe ik niet op in fictie, maar in de realiteit: non-fictie en vooral het dagelijks leven. Ik stapte bijvoorbeeld een keer de deur uit met mijn dochter, die toen nog maar 3 was of zo, en er liep een oudere vrouw langs. Het eerste wat ze tegen me zei, was: “Geniet er maar van, ik heb die van mij al tien jaar niet meer gezien.” Daarin gebeurt zoveel meer dan wat ze expliciet zegt. En dan zegt ze het ook nog tegen iemand die ze niet kent, op het verkeerde moment. Juist die context maakt het hilarisch. En elk tegenantwoord kan de hele setting weer op losse schroeven zetten.

Alle tips van Esther lezen? Je vindt ze in het komend nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 2 april verschijnt. Wil je dit nummer niet missen, maar ben je nog geen abonnee? Profiteer vóór donderdag 22 maart 16:00 u. van de introductieaanbieding, dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee   Geef Schrijven Magazine cadeau

Techniek